Problematično ponašanje
06.11.2014.

Droga sve dostupnija mladima u Srbiji

Dve trećine mladih poznaje nekoga u svom neposrednom okruženju ko uzima narkotike, a više od polovine njih bilo je direktno ponuđeno nekom od droga, rezultati su istraživanja koje je sprovela Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti „Vita“ iz Novog Sada, tokom oktobra 2014.

Činjenica da je 52 odsto mladih u Novom Sadu reklo da im je droga bila direktno ponuđena pokazuje da su oni danas u značajnoj meri izloženi drogama, što povećava rizik od njihove zloupotrebe.

Gotovo polovina ispitanih – 45 odsto mladih, zna gde ili od koga može da se nabavi droga, dok je njih 16 odsto imalo iskustvo s nekim narkotikom, pokazuju rezultati istraživanja urađenog na slučajnom uzorku od 400 mladih između 15 i 30 godina.

„Dostupnost psihoaktivnih supstanci mladima predstavlja jedan od najvećih generatora širenja zloupotrebe i problema zavisnosti“, ističe direktor te bolnice Milan Vlaisavljević, ocenjujući da su mladi, „na žalost, i dalje po ovom pitanju nedovoljno pripremljeni“.

Na to, kako je kazao, upućuju podaci da 71 odsto mladih deli drogu na lake i teške, dok njih 39 odsto ima pogrešnu ideju da je drogu moguće uzimati kontrolisano i u posebnim prilikama bez štetnih posledica.

„Ovakvi stavovi ukazuju na nedovoljnu kritičnost i distancu prema takozvanim ‘lakim’ drogama i u značajnoj meri povećavaju rizik za njihovu zloupotrebu“, rekao je Vlaisavljević.

Prema istraživanju, 63 odsto mladih narkomaniju doživljava kao izlečivu bolest, u većini slučajeva imaju nerealna očekivanja po pitanju načina rešavanja problema, a njih 54 odsto veruje da je za izlečenje dovoljna „samo čvrsta volja pojedinca“, bez stručne pomoći.

„Ovakav pristup isključuje proaktivan odnos mladih prema nekome ko je u problemu, jer se očekuje da ga ‘on sam reši’, što u većini slučajeva nije realno“, ističe Vlaisavljević.

Istraživanja koja sprovodi ova bolnica pokazuju da se broj mladih koji u svom neposrednom okruženju imaju nekog ko zloupotrebljava drogu, s godinama povećava.

foto:  ricecountychc.com, puhia.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

23.
Feb
2024
Problematično ponašanje
07.
Aug
2023
Problematično ponašanje
24.
Apr
2023
Problematično ponašanje