Problematično ponašanje
11.06.2014.

Alkoholizam među mladima u Srbiji

Istraživanja pokazuju da se svaki treći đak druži sa čašicom, a prvi kontakt s alkoholom deca u Srbiji imaju pre 11 godine. Najmanje jednom u životu bilo je pijano 66, 9 odsto učenika, a pivo je piće koje prvo probaju.

Pogrešni kulturološki obrasci predstavljaju veliki problem – čak 76% mladih je pilo kod kuće, a najčešće su ih poslužili upravo roditelji ili neko iz bliže porodice.

Imao je samo osam godina kada se prvi put napio. Strašna istina je otkrivena kada je ovaj dečak, potpuno iscrpljen, stigao kod lekara. Na videlo je tada isplivala još jedna strašna istina - alkohol mu je davao njegov otac. Kada mu je otac umro, dečak je nastavio da se opija sa mladićima iz kraja.

- Kada se javio za pomoć, već je imao sve simptome alkoholizma. Otac mu je bio alkoholičar i uz njega je počeo da pije. Posle očeve smrti nastavio je sa pićem uz mladiće iz komšiluka. Dečak je upućen na lečenje u odgovarajuću ustanovu – priča dr Vera Trbić, jedan od naših najpoznatijih stručnjaka za lečenje alkoholizma.

Ipak, to je bio specifičan slučaj jer većina adolescenata koji traže pomoć stručnjaka ima između 16 i 17 godina.
- Na žalost, lako se može zaključiti da su ranije počeli da piju - kaže dr Trbović.

Upravo iz ove grupe regrutuju se zavisnici od alkohola, a tome u prilog govori i činjenica da je svaki deseti lečeni alkoholičar u Srbiji mlađi od 30 godina.

Alkoholizam među decom uzrasta između 15 i 19 godina je u stalnom porastu, pokazuju istraživanja Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut". I istraživanje Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu potvrđuju da se više od 70 odsto mladih prvi put napilo između 14 i 16 godine, da se redovno opija 32 odsto strednjoškolaca, a da grupu od 10 odsto njih možemo smatrati ozbiljno ugroženom. Piju, kažu stručnjaci,

i devojke i mladići, s tom razlikom što mladići počinju da se druže sa čašicom nešto ranije. Obično počinju s pivom, onda prelaze na vino i na kraju konzumiraju žestoka alkoholna pića.

Socijalni psiholog iz Instituta "Batut" Vesna Tomić kaže da je alkohol dostupan svuda, prodaje se na svakom ćošku, a njegova cena je prihvatljiva za široke socijalne krugove.

- Mladima je, na žalost, alkohol način da steknu afirmaciju u svom okruženju. U početku uzimanje alkohola deluje smirujuće, ali samo do onog momenta dok se ne napravi zavisnost. Porodica nedovoljno kontroliše mlade i ono što je ključno to je - nedostatak rada u preventivi od Ministarstva prosvete pa do škole.

Ona ističe da je potrebno organizovati preventivne aktivnosti sa celom zajednicom od predškolsih ustanova preko škola do fakulteta i ukazati mladima na štetnost alkohola.

Roditelji upiru prstom u državu i kažu da je ona odgovorna što ne uvede rigoroznije kazne za ugostiteljske i prodajne  objekte koji toče i prodaju alkohol maloletnicima.

Fakti:

Mladi i pijanstvo

* 66,9 odsto učenika bilo je pijano najmanje jednom u životu
* 21 odsto imalo povremeno pijanstvo (jedan ili dva puta)
* 33 odsto nije nikada bilo pijano
*76 odsto mladih je pilo kod kuće, a najčešće su ih poslužili upravo roditelji ili neko iz bliže porodice

Gde mladi piju?

* 10 odsto dečaka i četiri odsto devojčica pije na otvorenim prostorima (park, igralište,...)
* 68 odsto devojčica i dečaka navodi sopstvenu kuću ili kuću prijatelja kao mesta gde piju alkohol
* 7 odsto njih pije na ekskurziji, raspustu, na proslavama, sa rođacima, prijateljima i u školi.

Kako đaci razmišljaju o konzumiranju alkohola u budućnosti?

- 25 odsto kaže: "Da- konzumiraću alkohol kad odrastem",
- 29 odsto kaže:“ Neću nikada piti alkohol.“
- 42 odsto kaže „Ne znam da li ću konzumirati alkohol.“

Porazna statistika

Svaki šest alkoholičar

Svaki šesti stanovnik Srbije je alkoholičar, a mi smo četvrta zemlja po potrošnji alkoholnih pića u Evropi, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut". Prema nedavno završenom istraživanju, čak milion Srba redovno konzumira alkoholna pića.

Kako izgleda tipični srpski alkoholičar?

Tipični srpski alkoholičar je muškarac star 45 godina, koji se na alkohol „navukao" kada je imao između 25 i 35 godina. To je čovek koji je čašicu bezuspešno ostavljao više puta, emocionalno je nestabilan, često agresivan i spada u grupu anksioznog ili depresivnog pijanca.

foto: 6yka.rs, antenazadar.hr,  novosti.rs, yumama.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

23.
Feb
2024
Problematično ponašanje
07.
Aug
2023
Problematično ponašanje
24.
Apr
2023
Problematično ponašanje