Predškolci
15.01.2019.

Neka uče kroz igru

Igra je razbibriga, ali to ne znači da deca kroz nju ne mogu da usvajaju nova znanja i veštine. Od najranijih dana deca igrajući se uče o svetu i istražuju. Zato igre i igračke nemaju samo zabavni karakter, već su tu i da decu upoznaju sa okruženjem.

Edukativne igračke imaju ključnu ulogu u razvoju čula i inteligencije, značajne su za popravljanje memorije, razvoj koordinacije i motoričkih sposobnosti, a kasnije i za pismenost i računske operacije. Zahvaljujući njima mala deca savladavaju socijalne interakcije, uče da izražavaju emocije, ali i da razumeju tuđa osećanja.
Od prepoznavanja boja, vežbanja memorije i učenja o veličinama i bojevima, deca kroz edukativne igračke vežbaju i rešavanje problema, pa im od malih nogu nabavite šarene igračke, edukativne kocke i memo-igre.

 

Na tržištu postoji mnoštvo igračaka koje služe za podsticanje i razvoj govora, robotizovane igračke koje ponavljaju reči, služe za rešavanje zagonetki i pomažu bebi pri izgovaranju prvih reči. Takođe, pre nego što progovore, uz edukativne igračke deca vežbaju mišiće, ravnotežu i spremaju se da istražuju okolinu sve više. Ovde su od pomoći razne kocke i tela različitih obilka koje je potrebno stavljati u određene otvore i igračke koje ih podstiču da se dete fizički aktivira. Sa pet, šest godina za njih su idealne igre memorije, kvizovi u kojima može da učestvuje cela porodica što predstavlja zabavu za sve uzraste. 

Detetu nikada nemojte da uskratite ili zabranite određenu igračku bez objašnjenja već mu kroz razgovor prilagođen uzrastu predočite zašto ne treba da ima pištolj, pušku, mač ili neki drugi rekvizit koji po vašem mišljenju budi agresiju. Bitno je da i vi kao roditelj učestvujete u igri, jer će dete tako moći da nauči više i da postavlja pitanja. Osim toga, to će vas zbližiti i obogatiti vaš međusobni odnos. 

foto: jerry-wang-unsplash-opt

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci