Predškolci
06.12.2023.

Za stidljivost ima leka

Decu koja su izrazito stidljiva ova osobina sputava u sklapanju poznanastava i druženju. Iako to ponekad deluje slatko, njihov manjak samopouzdanja može da ih prati čitavog života i da ih sputava kada se nađu među novim ljudima ili u nepoznatim situacijama ma koliko one bile prijatna. Na sreću, vi možete da im pomognete ako na prve znake sramežljovsti budete pažljivo i odlučno reagovali.

Podstičite kontakt očima


Podstičite dete da vas u razgovoru gleda u oči. Ako nauči da tako razgovara sa vama, biće mu lakše da to radi i kada razgovara sa decom i osobama koje ne poznaje dobro. Ukoliko sagovornika u početku ne može da gleda direktno u oči, neka ga gleda u neki drugi deo lica, a ne u pod, u svoje dlanove ili stopala, kao što to obično radi kad mu je nelagodno.

Simulirajte razgovore


Provežbavajte rečenica koje bi dete moglo da koristi u različitim situacijama - sa nepoznatom decom u parku, sa drugarima koje nije videlo neko vreme, sa osobama koje površno poznaje, sa komšijama... Simulirajte razgovore kako bi se ohrabrilo kada do sličnih situacija dođe. Sa onima koji su posebno sramežljivi vežbajte prvo razgovor telefonom, to će im dati početno ohrabrenje.
Podstaknite ga da zamišlja i opisuje mesta i događaje na kojima bi moglo da se nađe i razgovore koje bi u tim prilikama vodilo.

Nađite im društvo mlađih


Ovo često pomaže, pa bi bilo dobro da na kraće periode spojite sramežljivog mališana sa mlađom braćom i sestrama, rođacima ili decom iz komšiluka. Sva deca se, pa i ona sramežljiva osećaju slobodnije i lakše uspostavljaju komunikaciju ukoliko preko puta imaju nekog mlađeg.

Ne smeštajte ga u grupe


Nemojte ih odmah bacati u vatru i terati da prisustvuju rođendanima drugara i sličnim okupljanjima sa velikim brojem dece. Neka to prvo budu susreti jedan na jedan sa drugarom iz komšiluka ili školice. Blo bi dobro da započnete razgovor, spontano ih navedete na nekoliko tema o kojima bi mogli da razgovaraju, a da se nakon toga povučete i ostavite ih same. U ovim situacijama nije preporučljivo gledanje televizije ili igranje igrica.

 

Pohvalite i najmanji napredak


Ovo je ključno za njihovo samopouzdanje ako su imali neprijatnu situaciju u društvu, ako su pokušali da pokrenu razgovor i igru sa novom decom pa su im se ona smejali ili se desilo nešto zbog čega su se osetila neprijatno. Stoga, hvalite svaki napor i najmanje znake napretka kako bi jačala veru u sebe. 

foto: dreamstime_m_101864094-Golubovy

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Interesovanja 70569lic
Vila Eyela sa kraljevskim jednorogom 70569
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.250,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Drvene igračke TV277gb
Čokoladna Rođendanska torta TV277
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.400,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Podloge za igru 115157FVS
B kids podloga za igru watch me grow 115157
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.820,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci