Predškolci
03.09.2018.

I parkić ima svoj bonton

Parkići i parkovi su mesta gde deca prvo uče pravila socijalizacije, ali su ujedno i poligoni na kojima roditelji uvežbavaju nove veštine. Iako sve to na prvi pogled deluje nehajno i opušteno, i dečja igrališta imaju svoje nepisane norme koje prvo treba otkriti, zatim prihvatiti i na kraju savladati. Samo na taj način možete da izbegnete moguće konflikte ne samo među decom već i među njihovim pratiocima. 

Ako hvalite svoje dete, hvalite i drugu decu - "Kako si porastao", "O, kako si slatka", "Baš ste dobri", jer su komplimenti sjajni za razbijanje neprijatne tišine, za upoznavanje, uspostavljanje bližeg kontakta. Naravno, sve ovo važi ako je iskreno, a ne ako pričate reda radi.

Nikad ne nosite užinu i grickalice samo za jedno, vaše dete, jer će vam možda neko od njegovih drugara zatražiti keksić, komad voća ili deo sendviča. Isto važi i za igračke - dve su bolje od jedne.

Kada tek krenete s detetom na igralište ili u parkić ne očekujte da će odmah naći svoju ekipu ili da će se tek tak pridružiti postojećim. Deca već oko treće godine sama organizuju igru, pa je svakoj pridošlici potrebno odobrenje da se priključi grupi. Poštujte uzdržanost svog deteta, ako je uzdržano. Objasnite mu šta druga deca rade, pričajte sa njim o tome kako treba i kako ne treba da se ponaša u igri. Ukoliko je potrebno, u početku se vi igrajte s njim dok se ne oslobodi i dok ne stekne drugare.

Ukoliko se među decom desi ozbiljnija svađa ili incident, svako od roditelja treba da sankcioniše svoje dete. Izbegavajte da delite vaspitne lekcije drugoj deci, a ukoliko vidite da neki roditelji ignorišu ispade svoje dece na igralištima, popričajte s njima daleko od dečjih ušiju.

Svaki put kada vaše dete izazove neki problem, naterajte ga da se izvini i skrenite mu pažnju na pogrešno ponašanje.

Ozbiljnije konflikte deca često ne mogu da rešavaju sama. Procenite da li je pametnije da se umešate ili da ostanete po strani i pustite ih da se izbore sami. Tako se stiče samostalnost i tako se brane sopstveni interesi i sopstvena prava.

U nekim slučajevima, kod malo starije dece, nemešanje u konflikte može da bude jako korisno, jer im se tako pruža prilika da nauče kako da komuniciraju. Znate, mnoge sitne čarke umeju da prerstu u ozbiljne sukobe kad se roditelji umešaju a to, sigurni smo, ne želite.

Ako želite da vaše dete izraste u stabilnu, samouverenu ličnost nikada nemojte da ga poredite s drugom decom, posebno ne naglas i posebno ne na njegovu štetu - "Vidiš kako je on dobar, a ti si nevaljao"
Takođe, nemojte ni da poredite sebe sa drugim roditeljima, već se usredsredite na svoj metod vaspitavanja, igranja i uživanja. 

foto: archiexpo.es, MisionesOnline,Healthy Families BC

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci