Predškolci
08.05.2018.

Pomirite ga sa nošom

Neku decu je baš lako odgajati. Od prvog dana lepo sisaju, spavaju i napreduju. Grčevi kod njih prolaze bez mnogo muke, kao i nicanje zubića, početak sedenja i puzanja, i prvi koraci. Prve reči izgovaraju baš kad se to očekuje, sa dve godine imaju visinu i težinu u skladu sa uzrastom, odvikavaju se od pelena za samo nekoliko dana, sjajno se slažu s drugom decom, radu idu u vrtić, još radije jedu voće i povrće, uspavljuju se sami, ne plaču mnogo kad padnu i razbiju kolena... Milina jedna!
A onda, jednog dana, negde oko treće godine, kao grom iz vedra neba, kreću muke. Do juče savršeno dete počinje da plače kad mu se pomenu noša, WC šolja i kaka.
Šta bi? Šta sad?

Ne brinite! Strašno izgleda, ume da potraje, ali problem nije nerešiv i uglavnom se svodi na strah, ređe na pružanje otpora, a najređe na organske poremećaje. Trogodišnjaci se, kažu psiholozi, često boje svega i svačega, uključujući i gubitka „delova tela“, jer oni sadržaj creva doživljavaju baš tako, a neki imaju izraženu potrebu da kontrolišu situaciju ili da privlače pažnju.
Šta god da je uzrok, strah ili pružanje otpora roditeljima, problem mora da se rešava s puno strpljenja i takta, jer kazne i pretnje mogu samo da pogoršaju situaciju i da dovedu do hroničnog zatvora.
Evo šta možete da uradite kako biste što bezbolnije savladali ovu neprijatnost i prepreku u odrastanju vašeg mališana.
 

Pokazujte razumevanje

Najbolji način da se izborite sa situacijom jeste da se ponašate kao da vam to uopšte ne smeta. Iz nekog razloga, što više pažnje posvežujete problemu, to on postaje sve izraženiji. Objasnite detetu da ne mora da kaki ako to ne želi i da će noša ili adapter za WC šolju biti spremni da im se ono vrati. Kad dete shvati da ga ne prisiljavate i ne grdite zato što ne radi ono što bi trebalo, lakše ćete kroz razgovor saznati da li je reč o strahu ili otporu.
Podstaknite ga da priča o svojim osećanjima, da ih izrazi kroz crtež, a u međuvremenu preispitajte nedavne događaje iz njegovog života. Da li ga je nešto uplašilo, da li ste bili neplanirano razdvojeni, da li u kući vlada vanredna situacija, čega se još boji, da li je imalo zatvor i bolnu stolicu...
 

Nudite kompromisna rešenja

Ponekad je dovoljno uneti male promene u život da bi se problem rešio. Ukoliko je dete koristilo isključivo nošu ili isključivo adapter za WC šolju, proverite da li mu je udobno da sedi na tome, pa mu ponudite alternativu. Čak i ako je vaše dete davno „izašlo iz pelena“, pitajte da da li želi da kaki u njih, jer ćete tako saznati da li je zadržavanje stolice uzrokovao strah ili inat.
Ukoliko dete ima problem sa odlaskom kake u kanalizaciju, ponudite mu da se pozdravi sa njom i da bira da li će samo povući vodu ili ćete to uraditi vi. U tome može da vam pomogne priča o putovanju kroz cevi, preko reke, do mora, okeana, dalekih zemalja...
 

Uspostavite sistem nagrađivanja

Bez velike pompe, kao da to nije ništa, ponudite nagradu svakom članu porodice za „uspešno obavljen posao“. Za svaki odlazak u toalet dobija se jedna bombona, čokoladica, stiker, igračkica ili nešto prikladno za vas roditelje i stariju decu, ako ih imate.
Ukoliko vaše dete voli slikovnice ili igrice na telefonu, recite mu da je ova zabava od sada vezana samo za toalet i za obavljanje velike nužde, možda će to pomoći. No, svakako ne treba preterivati niti dopustiti detetu da sedi na šolji ili noši satima „neobavljena posla“.
 

Ishranu obogatite biljnim vlaknima
 

Ubedite dete da jede više voća, povrća i žitarica sa celim zrnom, jer ove namirnice obiluju biljnim vlaknima, a ona podstiču varenje i defekaciju. Osim toga, potrudite se da dete pije što više vode, jer ona omekšava stolicu, pa pražnjenje neže biti bolno.
Pre nego što posegnete za laksativima ili pojurite lekaru, dajte detetu malo vremena. Međutim, ukoliko zadržavanje stolice potraje duže od tri dana, ako se jave bolovi u stomaku ili čmaru, ako dete postane plačljivo i razdražljivo, obratite se njegovom pedijatru.

Foto:  freepik, senivpetro

Image by <a href="https://www.freepik.com/free-photo/full-shot-cute-kid-potty-training_23591428.htm#query=kid%20in%20the%20bathroom&position=11&from_view=search&track=robertav1_2_sidr">Freepik</a>

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Stone lampe TBUNEU03 gb
Stona lampa u obliku predivnog Jednoroga u pastelnim bojama izgleda trendy u svakoj s...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.100,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Njihalica  Lionelo Otto Lionello 358243
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Avent manualna pumpica, set za izmazanje natural, SCF430/16
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.699,00 RSD
9.999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci