Zdravlje
10.12.2020.

Kako da naučite malog izbirljivca da jede što raznovrsniju hranu

Vaše dete je izbirljivo kad je reč o hrani? Brokoli neće ni da vidi, od šargarepe mu se plače, a kada vidi boraniju beži u svoju sobu? Ne brinite, ovo se ne dešava samo vama. Stručnjaci kažu da je svako četvrto dete probirljivo i da je najvažnije da ne odustanete u nameri da ga ubedite da se hrani zdravo. Možda kod vašeg izbirljivca ovi trikovi „upale“, a možda i ne. Ali ne obeshrabrujte se, smislite neki novi trik.

Budite im dobar primer

Deca, pokazuju brojna istraživanja, često slede navike u ishrani svojih roditelja. Ako vi jedete mnogo povrća, voća, žitarica od celog zrna i pijete sveže ceđene sokove, postoji velika verovatnoća da to isto rade i vaši mališani. Za početak – budite im dobar primer.

Uključite ih u pripremanje hrane

Povedite ih sa sobom u prodavnicu, pa zajedno birajte voće i povrće dok im usput pričate koliko je to zdravo. Dajte im da operu i isitne boraniju, izrendaju sir, izmešaju salatu, da pritisnu dugme „start” na blenderu...Naravno, ne zaboravite priču o Popaju i čudotvornom spanaću dok ovo povrće iznosite na sto.

Ne podmićujte ih

Kod hrane ne sme da bude nikakvog podmićivanja, jer to može da dovede do negativnih asocijacija. Dakle, nema prisile, nema pritiska niti obećavanja omiljenog slatkiša ako pojede brokoli, samo im ponavljajte da raznovrsna ishrana treba da bude sastavni deo našeg života. Zato, sedite za sto s detetom i jedite sve ono što biste voleli da i ono jede i obavezno naglasite koliko je to ukusno.

Nudite im raznovrsne namirnice

Deca vole da imaju osećaj kontrole, zato iznesite mnogo zdravih opcija i pustite ih da izaberu ono što im se najviše sviđa. Igrajte se bojama, oblicima, načinom serviranja... Verovali ili ne, estetika je deci veoma bitna, pa ih zato pustite da učestvuju u aranžiranju hrane. To će ih verovatno podstaknuti da pojedu ono što su sami tako lepo servirali.

Dajte povrću zanimljive nadimke

Osmislite imena koja će povrće deci učiniti primamljivijim, savetuju američki stručnjaci. U jednoj studiji u kojoj je učestvovalo 1.552 dece iz dve prigradske škole u Njujorku šargarepa, brokoli i boranija su mesec dana bile na meniju bez nadimaka. U drugom mesecu, kada su u jednoj od škola nazivi promenjeni u Vesela Šargarepica, Razigrani Brokoli i Super Boranija, potrošnja povrća povećana je za 99 odsto.

Immunokindom ojačajte dečji imunitet

Kod malih izbirljivaca najvažnije je jačanje imuniteta, a to se postiže i korišćenjem kompeksnog homeopatskog leka „Immunokind“ koji povoljno deluje i na obnovu i očuvanje sluznice gornjih disajnih organa. Simptomi kao što su zapušen nos, kašalj i otežano disanje, gotovo nestaju, dok su šanse za razvoj druge infekcije značajno smanjene. „Immunokind“ povoljno deluje i kod beba od prvog dana života, male dece, i dece predškolskog i školskog uzrasta. Može se koristiti i u dužem vremenskom periodu, uz obavezne konsultacije sa pedijatrom ili farmaceutom.
Promo tekst
Foto: pexels, pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno