Predškolci
06.10.2017.

Čizma sreću čuva

Uh! Još vam nisu „prošli“ čekovi kojima ste na rate platili letovanje, ali ni oni popunjeni krajem leta, kada ste deci kupovali novu garderobu i obuću za vrtić, jer su staru prerasla, a došlo je vreme za jesenje i zimske stvari. Ponuda je sjajna, cene jezive, bi biste sve, a para ima samo za najneophodnije.
I šta sad?

Za početak, ako spadate u one većinske prosečne porodice sa prosečnim primanjima i natprosečnim izdacima, prekinite da zagledate vršnjake svoje dece i da se „grizete“ jer ne možete da ih „ispratite“. Setite se... Nije srećno ono dete koje ima ima sve igračke koje je poželelo, ni najmoderniju garderobu, ni najskuplju obuću, već ono koje raste okruženo ljubavlju, ono koje uživa u igri bez bojazni da će ogrebati čizmice i isflekati jaknicu.

Uostalom, deca suštinski tako malo drže do garderobe, čak i šmizlice koje znaju da su lepe i da im nešto baš dobro stoji, pa i mali šmekeri koji pokušavaju da kopiraju ujku, najzgonijeg momka u ulici.

Jedna topla, nepromočiva jakna, koju vetar ne može da produva, i jedne dobre gumene čizmice uparene sa debelim čarapama ili uloškom, jedine su stvari za koje biste eventualno mogli da date nešto više novca. Sve ostalo, da se ne lažemo, barem dok ne krenu u školu, može da bude i „peri deri“ kvaliteta, nilo novo, bilo nasleđeno od nekog starijeg deteta.

U toploj jaknici i gumenim čizmicama na nogama svaka barica će biti izvor njihove najveće sreće i istinske radosti, pa ih zato pustite da šljapkaju po vodi i da gacaju po blatu. Nek istražuju i nek uživaju. Neće se prehladiti, ali će se zato u kuću vratiti rumenih obraščića i sjajnog apetita.
Pa to valjda vredi više od komplimenta da vam dete izgleda kao maneken iz kataloga, a modu, ako vam je do toga, terajte preko kapica, rukavica, šalčića i rančića.
Jeftinije je.

Fotp: Pixabay,

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci