Predškolci
01.05.2017.

Kako naučiti dete da pravilno pere zube?

Pranje malenih zubića vašeg deteta nije nikakva naučna fantastika, ali ponekad može biti izazov i za roditelje kao i za dete koje se mora početi privikavati na taj novi osećaj i sticanje rutine.

Pre nego što dete izraste dovoljno veliko za prvo pranje s četkicom prve zubiće uvek možete lagano premazati s dečjom pastom za zube. Takođe, svaki dan svoje zube perite u prisustvu deteta kako bi ono videlo da se radi o nečem normalnom te da samo dobije želju da vas imitira i iskusi nešto novo.

Od prvih pranja zubića nemojte očekivati temeljno četkanje nego više privikavanje deteta na taj strani osećaj. Najlakši način će biti da dete uzmete u krilo i naslonite mu glavu na područje lakta.

Odaberite četkicu s mekanim vlaknima i na nju stavite vrlo malu količinu paste za zube (polovinu veličine zrna graška). S vremenom, dok dete nauči da pere zube, da ispljune bez gutanja paste, tada se može količina paste malo povećati. Previše progutane paste može dovesti do lagane mučnine u želucu ili pak pojave mrlja na zubićima. Takođe, podstičite dete da ispljune pastu kako bi to što pre svladalo. Nije potrebno ispiranje usta vodom.

Započnite pranje tako da laganim potezom pređete preko zubića. Ako je moguće ponovite potez nekoliko puta sa svake strane. Četkajte detetove zube dva puta na dan – ujutro, pre doručka i uveče pre spavanja.

Pretvorite pranje zubića u igru. Dete će verovatno hteti da prouči četkicu i da samo proba da pere zube, što mu naravno morate dopustiti, ali nakon toga ponovno vi uzmite četkicu. Svi scenariji su mogući, sve zavisi od samog deteta. Možda neće uopšte hteti da otvori usta…

Na žalost, nema univerzalne preporuke na koji način postupiti ako dete ne želi prati zubiće. Igra u kojoj plišane igračke, roditelji, dedovi i bake, starija braća i sestre peru zube može pomoći. Pomoć u pranju zubića detetu će biti potrebno do škole. Nakon toga trebalo bi da bude sposobno samo temeljno da pere zube.

foto: clínica dental Bousoño Vargas, Blog PromoFarma

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci