Predškolci
19.03.2017.

Kako da šišanje prođe bez suza?

Prvi odlazak kod frizera najčešče prate plač, vrištanje, otimanje, odbijanje da se mirno sedi na stolici. Roditelji koji su već prošli kroz ovo iskustvo znaju da se pretnjama, šišanjem na prepad i ucenama ni postiže željeni učinak. Evo nekih jednostavnih trikova kako da, uz malo strpljenja, izbegnete dramu. 

1. Normalno je da se dete oseća nesigurno kad je u središtu pažnje u nepoznatom prostoru i među nepoznatim osobama, naročito ako ga svi nagovaraju da sj+edi na stolici “zarobljeno“ u zaštitnom ogrtaču. Stoga započnite obrnuto i najprije odvedite dete da razgleda salon i upozna se s frizerima. Najbolje bi bilo da dete od početka posećuje salon neobavezno, samo kao pratnja članu porodice ili prijatelju.

2. Nemojte se čuditi što se dete boji makaza, naročito ako mu kod kuće nastojite “utuviti u glavu“ da ne sme dirati makaze bez pitanja jer bi se moglo povrediti. I zujanje i neposredan dodir “mašinice“ za kosu mogu detetu biti neugodni. Stoga bi trebalo da mu objasnite kako i zašto se  makaze i aparati upotrebljavaju u frizerskom salonu.

3. Neka šišanje bude igra, a ne “ozbiljna stvar“ koju treba obaviti bez gubljenja vremena. Kod kuće se igrajte frizera, a kad idete u frizerski salon, “povedite“ i detetovu najdražu igračku na šišanje.

4. Najprikladniji izbor su saloni specijalizovani za decu jer je ceo enterijer prilagođen najmlađima pa u salon neprestano dolaze i druga deca. Ako ne možete dete odvesti u takav salon, birajte frizera koji već ima iskustva u radu sa decom.

5. Odvraćanje pažnje gotovo uvek “pali“, pa makar vam klinac potrošio bateriju na mobilnom igrajući videoigrice.

6. Ako se dete boji frizera, nipošto ne primenjujte pravilo “klin se klinom izbija“. Prisilom se strah povećava i može se pretvoriti u fobiju. Ako je dete premalo, ili previše nemirno, da bi sedelo samostalno, neka sedi mami ili tati u krilu. Usput ga možete zaokupiti igračkom ili crtaćem.

8. Najbolje je da tokom šišanja klinci sede okrenuti suprotno od ogledala, kako ne bi videli što se događa.

9. Izbegavajte pranje kose u salonu da se dete još više ne uplaši, dovoljno mu je kosu samo lagano poprskati vodom pre šišanja.

10. Ne ignorišite dečje želje – izgled je već u predškolskom dobu važan i najmlađima – pa u određenim granicama uvažite detetovo mišljenje. Tako će shvatiti da nije isključeno iz toga što se događa, nego da i samo učestvuje u izradi frizure.

11. Nakon šišanja pohvalite dete da je bilo dobro i divite se njegovoj lepoj frizuri. Nakon šišanja možete se i fotografisati za uspomenu – klincima će se svideti zajednički selfie koji mama i tata svima ponosno pokazuju.

foto: StyleLovely, Cuidado Infantil

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci