Predškolci
31.01.2017.

Kada treba dozvoliti detetu da pogreši?

1. Pogrešni prijatelji
Gotovo svako dete ima prijatelja za koje njegovi roditelji znaju da ne utiče dobro na njega, ali ipak ne bi trebalo da se previše miešaju u njegov izbor. Deca, pogotovo u srednjoj školi, 'isprobavaju' prijatelje baš kao što isprobavaju razne stilove u potrazi za vlastitim identitetom. Na taj način uče ne samo o prijateljstvima nego i o različitim osobinama i profilima ljudi.

2. Sportska i druga takmičenja

Takmičarski događaji u kojima ulestvuju njihova deca mama i tata trebalo bi da doživljavavaju kao da su deci baka i deka, a ne roditelji, savetuju stručnjaci. Šta to znači?

Baka i deka obično samo žele videti unuka kako nastupa i učestvuje u takmičenju dok su roditelji uključeni i u detetov uspeh. Očekuju li se od deteta konstantno izvrsni rezultati to će stvarati preveliki pritisak na njega i opterećivati ga te će izostati zabava i iskustvo učenja.

3. Kućni poslovi
Dete nekada mora učiti iz vlastitog iskustva i iz vlastitih grešaka. Recimo, ako nije pravilno napunilomađinu za sudove koje se nije dobro opralo moraće oprati na ruke. Ako nije pokupilo svoj prljavi veš i stavilo ga na odgovarajuće mesto nego je u školu otišlo u prljavoj majici, vrlo verojatno će drugi put postupiti ispravno.

4. Domaća zadaci
Ocene i učenje važni su i roditelj mora detetu jasno objasniti što se od njega očekuje i podsticati ga na pravovremeno pisanje domaćih zadataka, bilo da ihmora napisati pre večere, u petak uveče, prije početka vikenda ili kakav god je dogovor.

Ipak, detetu treba dozvoliti da ima barem delimičnu kontrolu nad svojim školskim dužnostima bez toga da ga roditelj stalno 'gnjavi' s očekivanjima. Ako ne uradi domaći  ili ne nauči gradivo moraće samo snositi posledice u školi.

foto: .eluniverso.com, guiainfantil.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci