Predškolci
31.12.2016.

Da li je svaka igračka bezbedna za vaše dete?

Igračke pružaju značajan doprinos razvoju deteta. Kada govorimo o igračkama, uvek prvo pomislimo na dečju radost pri susretu sa novom igračkom, a onda i na to koliko je dete bezbedno u igri sa njom. Kako bi iskustva naše dece tokom igre bila što pozitivnija, potrebno je pratiti savete u pogledu bezbednosti.

Kupujte u pouzdanim prodavnicama

Igračke treba da kupujemo u pouzdanim prodavnicama zato što se u njima vodi računa o tome šta se prodaje i omogućen je povraćaj robe. Neodgovorni trgovci često zanemaruju potrebe za zaštitom zdravlja i bezbednosti, a neki od njih prodaju i kopije igračaka. Šokantan podatak je da na svaka 3 minuta jedno dete u svetu bude povređeno u toku igre kopijom igračke zato što kopije ne ispunjavaju zahteve standarda.

Na ovu temu razgovarali smo sa Violetom Nešković Popović iz Instituta za standardizaciju Srbije koja kaže:

„Prilagođenost igračke određenom uzrastu je važan faktor jer deca u različitim uzrastima imaju različite sposobnosti, interesovanja, sklonosti i snagu. Ova tema je izuzetno važna za sve nas, pa su tako na međunarodnom nivou razvijeni specifični standardi koji služe kao smernice koje treba poštovati u proizvodnji i distribuciji igračaka. Nastali su iz potrebe usklađivanja standarda koji sadrže opšte zahteve za igračke sa standardima za bezbednost i u tom smislu ove godine su na međunarodnom nivou razvijene i smernice za određivanje uzrasta (ISO/TR 8124-8:2016).

Uz pomoć ovog dokumenta proizvođači mogu lakše utvrditi najmlađi uzrast na kome deca počinju da se igraju specifičnom potkategorijom igračaka koja se zasniva na razvojnoj fazi i sposobnostima dece u određenom uzrastu. Takođe bih pomenula i postojanje standarda koji sadrže smernice za pravilno pisanje uputstava i upozorenja za upotrebu koja se odnose na dečje igračke.

„Bezbednost dečjih igračaka“

Gde se u našoj zemlji igračke se ispituju, pitali smo našu sagovornicu.

- U našoj zemlji igračke se ispituju u ovlašćenim laboratorijama u skladu sa propisima, a osnovu za ispitivanje predstavljaju važeći srpski standardi. Naprimer, serijom standarda SRPS EN 71 utvrđuju se zahtevi i metode ispitivanja mehaničkih i fizičkih svojstava dečjih igračaka, zahtevi za supstancije i materijale upotrebljene u igračkama, kategorije zabranjenih zapaljivih materijala, maksimalne količine materijala koji su označeni kao opasni, kao i zahtevi za pakovanje, obeležavanje, stavljanje etiketa, upozorenja, pravila bezbednosti, liste sadržaja, uputstva za upotrebu i informacije o prvoj pomoći.

Radi lakšeg pristupa standardima koji se odnose na bezbednost dečjih igračaka, Institut za standardizaciju Srbije je ove godine objavio, između ostalog, i elektronsku zbirku standarda pod nazivom „Bezbednost dečjih igračaka“. Ova zbirka može biti korisna prizvođačima i distributerima dečjih igračaka, inspekcijskim organima, asocijacijama potrošača, akreditovanima laboratorijama za ispitivanje igračaka, kao i drugim zainteresovanim stranama – ističe Violeta Nešković Popović.

Na kraju, ne zaboravimo da igračke treba da budu zabavne deci, a ne opasne po njih. Odgovornost za to koju ćemo igračku izabrati snosimo sami, a savet je da se prate upozorenja proizvođača.

Više informacija o standardima iz ove oblasti pogledajte na sajtu Instituta za standardizaciju Srbije/ http://bit.ly/2gJZiGV

Dečji sajt

foto: parents.com, wallpaperus.org

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci