Predškolci
09.09.2013.

Danas nam je divan dan

Pevanje pesme „Danas nam je divan dan“ daje torti bolji ukus


Pevanje pesme pre degustiranja rođendanske torte daje joj bolji ukus, zaključeno je istraživanjem psihologa sa Univerziteta u Minesoti.
Osim što ritual pesme „Danas nam je divan dan“ doprinosi nezaboravnom iskustvu, baš kao i duvanje svećica i zamišljanje želja, on takođe poboljšava ukus torte. Razlog za ovaj neobičan zaključak studije možemo pronaći u tome što pevanje pesme, kako kažu psiholozi, poziva ljude na hranu i povećava njihovu želju za degustiranje torte.
Psiholog Ketlin Vohs sa Univerziteta u Minesoti nadgledala je moć rituala pre degustacije jela i pića. Vohsova je sprovela četiri eksperimenta kako bi istražila na koji način rituali utiču na percepciju i konzumiranje različitih namirnica. U prvom eksperimentu učesnicima je dodeljena čokoladica i date su im sledeće instrukcije. Naime, eksperiment je podrazumevao da učesnici podele čokoladicu na dva dela, prvu polovinu pojedu odmah, a drugu degustiraju nakon kratke pauze.
Druga grupa ispitanika je takođe dobila čokoladicu ali drugačije instrukcije. Rečeno im je da se na kratko opuste, a potom pojedu čokoladicu na koji god način da to žele.
Rezultati su pokazali da je prva grupa ispitanika ukus čokolade ocenila veoma visoko. Takođe, uživali su više u njoj od druge grupe ispitanika, te su bili spremni da čokoladu plate mnogo više.
Sledeći primer govori o tome kako je lično učešće u ritualu takođe važno, te da ono doprinosi poboljšanju ukusa hrane i pića.
Ukoliko gledate osobu koja meša svoju limunadu, to zapravo ne povećava vašu želju za ispijanjem iste, sve dok vi lično niste uključeni u proces mešanja.
Takođe, ispitivano je koji tačno rituali dovode do poboljšanja ukusa – da li oni koji su ustaljeni ili je to bilo koji ritual nezavisno od učestalosti. Ustanovljeno je da samo ponavljani rituali, epizodni i fiksni dovode do poboljšanja ukusa hrane i pića.
Ova studija je objavljena u magazinu Psychological Science, koji izdaje Association for Psychological Science.
 

slike:theguardian.com,global-changemarkers.net

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci