Predškolci
19.12.2014.

Dečji crtaći -smrtonosniji- od filmova za odrasle


Dečji crtaći češće opisuju smrt od filmova za odrasle i njihovi glavni junaci češće bivaju ubijeni, pokazalo je nedavno objavljeno istraživanje

LONDON - Dečji crtaći češće opisuju smrt od filmova za odrasle i njihovi glavni junaci češće bivaju ubijeni, pokazalo je nedavno objavljeno istraživanje. Studija je pokazala da glavni junaci dečjih crtaća imaju dva i po puta više šansi da umru od junaka filmova za "velike" a gotovo tri puta više šansi da budu ubijeni i to često vrlo surovo.

Važni junaci umiru u dve trećine crtaća namenjenih deci u odnosu na polovinu u filmovima za odrasle, pokazala je studija objavljena u Britanskom medicinskom žuralu.

"Umesto nežnijih alternativa tipičnim hororima ili dramama, dečji animirani filmovi su zapravo leglo ubistva i haosa", navodi se u studiji Ijana Kolmana i Džejmsa Kirkbrajda.

Studija je analizirala dečje crtaće sa najvišom zaradom od "Snežane i sedam patuljaka" iz 1937. do "Ledenog kraljevstva" iz 2013. Poredila je smrti glavnih likova sa dva filma za odrasle sa najvećom zaradom objavljena iste godine a da nisu akcioni ili avanturistički film namenjeni deci.Otkriveno je da su roditelji glavnih junaka pet puta skloniji umiranju u crtaćima nego u filmovima za "velike".

U "Bambiju", "Pokahontas" i "Petru Panu" junaci su upucani, u "Maloj sireni" i "Uspavanoj lepotici" su izbodeni a životinje su napadale u "U potrazi za Nemom" i "Tarzanu". Filmovi sa animiranim automobilima i igračkama nisu uključeni u studiju jer nije jasno da koncept smrti postoji za takve junake.

Studija takođe nije pronašla nikakav dokaz da je nivo nasilja porastao od 1937. i "Snežane" gde zla kraljica-maćeha pada sa litice bežeći pred poterom besnih patuljaka.

izvor: Tanjug

foto: b92.net, yumama.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci