Predškolci
27.10.2014.

Pomeranje sata korisno za mališane?

Pomeranje časovnika prema zimskom računanju vremena doprinosi boljem zdravstvenom stanju mališana, veruju stručnjaci. Evo o čemu je reč...

Duži dan može pomoći deci da duže ostanu fizički aktivna, što "nije zanemarljivo", kažu naučnici koji su uporedili 23.000 dece uzrasta od pet do 16 godina iz Engleske, Australije, Amerike, Norveške, Danske, Estonije, Švajcarske, Brazila i portugalskog ostrva Madeira.

Kako bi testirali efekte dnevne svetlosti na fizičku aktivnost dece, mališani su nosili akcelerometre - elektronske uređaje koji mere pokrete tela.

Rezultati su pokazali da je ukupni nivo dnevne aktivnosti bio 15 do 20 odsto viši leti, kada sunce zalazi posle 20 časova, nego u zimskim kada mrak pada već oko 17 sati. To je naročito važilo za evropsku i australijsku populaciju. Autorka istraživanja dr Ana Gudman iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu kaže: "Ova studija daje najubedljivije dokaze do sad da smena dana i noći igra važnu ulogu u aktivnosti dece". Otkriće je objavljeno u Međunarodnom žurnalu bihejvioralnog nutricionizma i fizičke aktivnosti, prenosi B92.

foto: cucre.vn

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci