Predškolci
20.10.2014.

Najbolje rase pasa za decu

Tražite psa koji će biti prijatelj vašoj deci? Treba vam rasa koja je tolerantna i strpljiva, pas čiji će temperament da odgovara stilu vaše porodice?

Veliki broj pasa je ostavljen još u prvoj godini života zbog temperamenta koji nije odgovarao očekivanjima porodice. Bilo koju rasu da izaberete, psa i vašu decu morate dobro da socijalizujete.

Roditelji nikada ne bi trebali da ostavljaju malu decu same sa psom. Isto tako higijena, četkanje i zdravstveno stanje psa je veoma bitan faktor ako se pas nalazi u prisustvu male dece.

Pre same kupovine psa, trebalo bi detaljno da se raspitate o svim detaljima koji se tiču vašeg novog člana.
Kako bi vam olakšali odabir pri donošenju ove bitne odluke, pružamo vam listu 10 najpodobnijih rasa pasa za porodice sa malom decom:

10. Vizsla

Veoma je velika verovatnoća da nikada niste čuli za ovu rasu psa. Oni su idealno rešenje za porodice sa starijom decom, koja dosta vremena provode trčeći i igrajući se, zato što imaju potrebu za stalnim vežbanjem.Vizsle su vrlo nežni i živi psi. Veoma brzo uče trikove i poslušni su. Odani su porodici i možda najbolje od svega navedenog, ova vrsta psa skoro uopšte nema pseći miris.

9. Irski seter

Psi poznati po energičnosti i razigranosti. Karakteriše ih duga crvena dlaka. Vole blizinu ljudi, a posebno igru sa decom. Razumeju vlasnika i vrlo su pametni. Odgovara im veliki prostor pa samim tim i porodice sa velikim dvorištem.

8. Bul terijer

Bul terijer - “pas koji malo traži a mnogo daje“. Rasa psa nastala ukrštajem buldoga i staroengleskog terijera u Engleskoj. Bulterijer je veliki obožavalac dece i pravi je kućni pas koji je uvek spreman na igru. Veoma je zaštitnički raspoložen prema deci i odraslima.

7. Pudla

Miroljubiv, privržen, nežan i inteligentan pas, poreklom iz Nemačke, Rusije i Francuske. Uvek spremne da uče kroz igru. Idealni za decu koja pate od alergija, zato što se vrlo slabo linjaju. Poseduju doborćudnost i strpljenje što daje garanciju da će biti sjajni prijateji vašoj deci.

6. Zlatni retriver

Prvi put se pojavio u Engleskoj kao lovački pas. On nikada neće napasti čoveka i veoma su inteligentni, strpljivi  i mirni. Lako izlaze na kraj sa živahnijom decom, tako što prate dečiji ritam igranja. Ova rasa psa je idealan kućni ljubimac koji je veoma privržen gazdi i obožava decu.

5. Labrador

Idealan kućni ljubimac, jedan od najpopularnijih psećih rasa. Puni ljubavi, razigrani, pouzdani i zaštitnički nastrojeni. U skladu sa njihovom lepotom je i njihova narav i ineligencija. U društvu dece vrlo je strpljiv i umiljat.

4. Bigl

Iako su ranije korišćeni kao lovački psi, biglovi su danas idealno rešenje za porodičnog kućnog ljubimca. Oni mogu bez prestanka da prate dečiju igru pošto su i sami veoma živahni i aktivni. Uvek su lepo raspoloženi i pametni. Što se tiče higijene, zahtevaju redovno četkanje i kupanje.

3. Mops

Psi koji potiču iz Kine, neodojivog izgleda. Veoma vole igru sa decom, roditelji moraju da povedu računa da ih deca ne tretiraju kao igračke. Ovi psi bezbrižnog stava, veoma su živahni, energični i vezani za porodicu.  Pas koji će vaše dete i vas zasmejavati svakodnevno. Ova vrtsa psa je veoma inteligentna i jednolična dresura mu može veoma brzo dosaditi.

2. Njufaundler

Psi sa nadimkom “bebisiteri iz prirode”. Nadimak su dobili zbog požrtvovanosti i ljubavi koju iskazuju prema deci. Oni vole da budu u blizini svog gospodara i vrlo teško podnose odvajanje. Svesni svoje jačine, ovi psi su dobri zaštitnici, izuzetno poslušne i blage naravi. Veoma su jaki pa mala deca ne bi trebala da ga vode u šetnju sama.

1.Buldog

Ovaj pas nije živahan, on je pravo rešenje za nemirnu i bučnu decu koja vole igru sa svojim ljubimcima.  Deca mogu da gnjave ovu vrstu psa jake građe, bez opasnosti da će ga povrediti. Ali naravno, ne treba preterivati u takvoj igri. Buldog je prijateljski nastrojen prema ljudima i svim drugim kućnim ljubimcima.  On je lojalan i poslušan pas. Mogu da žive u kućama i manjim stanovima.

(Jelena Petric iz mojveterinarbeograd.rs)

foto: consciouscompanion2012.com, buzzle.com, pet360.com, dogbullblog.blogspot.com, ihdwallpapers.com, onaportal.com, hdwallpapersos.com, mamanatural.com.mx, yumama.com, sk.pinterest.com, boredpanda.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci