Predškolci
08.06.2013.

Detinjstvo u afričkoj divljini

Fotografije male Tipi, koja podseća na pravog junaka “Knjige o džungli”, objavljene su po prvi put.
Magične slike oslikavaju detinjstvo Tipi Bendžamin Okanti Degri koja je, kao i Mogli iz čuvenog dela Radjarda Kiplinga, odrasla sa životinjama.

Fotografije objavljene u knjizi “Tipi: Moja knjiga o Africi”, prikazuju devojčicu sa njenim prijateljima životinjama – slonom kog zove svojim bratom i leopardom koji joj je najbolji prijatelj.

Njeni roditelji, Francuzi koji su se bavili fotografisanjem divljeg sveta – Silvi Robert i Alan Degri vodili su je sa sobom po celoj Africi.
Avantura je počela još od njenog rođenja u Namibiji, nakon toga živeli su u Bocvani, Zimbabveu i Južnoafričkoj Republici.

“Njena svakodnevica bilo je nadmudrivanje s majmunima i dovijanje da joj oni ne ukradu flašicu s mlekom”, kaže mama Silvi.

“Ili bi me pozvala da mi pokaže slona koji jede lišće palminog drveta i kaže mi: ‘Mama budi tiha, uplašićemo ga’”.
Kao dete odraslo u divljini Tipi nije imala straha od životinja. Štaviše, sprijatelila se sa džinom među njima – slonom Abuom.

“Nije shvatala koliko je manja od Abua. Razgovarala je s njim, kako je razgovarala sa mnom. Zvali su je ‘devojčica koja priča sa životinjama’”, kaže Silvi.

Zato je mama morala naročito da brine o njoj, budući da je znala koliko su divlje životinje nepredvidive.“Fotografija gde mladunče lava Mufasa Tipi liže prst je divna. Godinu dana kasnije otišli smo da ga obiđemo, ali je on bio ogroman. Mufasa je prišao Tipi i prijateljski je ošešao ogromnim repom, kako bi to svaka maška uradila i Tipi je pala. Morala sam da je odnesem”, kaže Silvi koja dodaje da je od svih neprijatnosti koje su se njenoj ćerki mogle desiti, bilo to da su je dva puta ujeli merkati i što je Sindi babun povukla za kosu.
Tipi se nije družila samo sa životinjama – mnogi njeni prijatelji bili su deca iz afričkih plemena.
Kada su morali da se presele u Pariz, Tipi je to teško podnela. Ipak, sada ima 23 godine i treća je godina studija režije.

Ipak, uspomene na njeno detinjstvo ovekovečene su u mnogim intervjuima i knjizi.

“Dala je i srce i misli toj knjizi. To je kao priča o Mogliju, samo što je Tipina stvarna”, kaže Silvi.

Slike i tekst preuzeti sa sajta www.b92.net

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci