Predškolci
12.06.2014.

Kako odabrati odgovarajući bicikl

Kako je konačno nastupilo sunčano i lepo vreme došao je trenutak i za aktivnosti na dvotočkašima. Neko će ovog proleća prvi put voziti bicikl bez pomoćnih točkića a oni koji su stari ljubitelji ovog sporta možda će poželeti da nabave nov bickl.

Međutim, kada je u pitanju prvi bicikl na koji će vaše dete sesti, obično su tu i mnoge dileme koji model  je najbolje kupiti i kako odabrati odgovarajući.  Tu najčešće kreće rapitivanje kod drugih roditelja ali i želja da vaše dete dobije model koji se njemu najviše dopada. Međutim, mnogo je parametera veoma bitno pri izboru bicikla.

Dečiji bicikli se proizvode po veličinama koje zapravo predstavljaju prečnik točka u inčima, a za svaki uzrast postoji preporučena veličina bicikla.

-          2-5 godina preporučena širina točka je 12-14 inch

-          5-7 godina ........................................16 inch

-          7-9 godina..........................................20 inch

-          9-11 godina.........................................24 inch

-          11 i više godina ...................................26 inch

Kako dete raste, tako je potrebno menjati i veličinu bicikla. Ako je bicikl odgovarajući, dok dete sedi na biciklu sa stopalima čvrsto postavljenim na zemlji, onda razmak između deteta i poprečne šipke na biciklu treba da bude između 2,5 i 7,5 centimetara.  Sedište treba podesiti tako da kada su pedale na najnižoj tački, kolena budu gotovo ispravljena. Ručke treba da budu podešene tako da laktovi budu otvoreni nešto manje od 90 stepeni.

Takođe je veoma bitno i pravilno održavati bicikl da bi bio dobro očuvan i trajao što duže. Gume treba da su napumpane do pritiska koji je preporučen i piše na gumi. Lanac treba redovno podmazivati odgovarajućim uljem i čistiti od prljavštine. Ručke i sedište je takođe potrebno redovno podešavati kako vaše dete raste, a ono što je veoma bitno za samu bezbednost vozača su i kočnice pa je stoga neophodno redovno proveravati i menjati pohabane žice i papučice kočnica.

Bezbednost je najvažnija

Neke od saveta i preporuka pri izbori bucikla i stvari na koje treba odratiti pažnju kada je bezbednost pri vožnji u pitanju, dao nam je Vladimir Galjen iz Xplorer-a.

„Kacigu je neophodno nositi pri svakoj vožnji, makar ona bila i kratka,  jer će vam znatno zaštititi glavu i lice u sličaju pada. Važno je da pokriva čelo i da su kaiševi zategnuti  toliko da između njih i brade ima prostora za jedan prst.

Kaciga je odgovarajuća ako ravnomerno stoji na glavi tj. ne pomera se ni levo ni desno, ima jake kaiševe kojima je moguće čvrsto je privezati ispod brade. Takođe, ispod kacige ne smete nositi nikakve kape, šesire i slično, da bi ona na najbolji mogući način prilegla uz glavu.

Pri izboru kacige korisno je da birate boje koje su fluorescentne, sa upadljivim ukrasima jer ćete na taj način biti upadljivi za druge vozačali i druge bicikliste. Takođe, bitno je da kaciga ima i dobri ventilaciju.

Rukavice  mogu biti od velike koristi kako bi deca čvršće držala ručke, a u toku voćnje nikako ne bi trebalo da nose slušalice jer bi ih slušanje muzike moglo ometati da čuju zvukove oko sebe, sirene, upozorenja i sl. „ – ističe Vladimir.

Decu od samog početka treba naučiti kako da održavaju svoje kacige, a  kada se ona ošteti neophodno ju je odmah zameniti da bi svaka naredna vožnja bila maksimalno bezbedna. Zato je bitno klincima   pokazati na zanimljiv način koliko je nošenje kacige važno, a oni je sami mogu ukrasiti omiljenim nalepnicama i dizajnirati njihov izgled po svojoj želji na taj način.

Međutim, kada dete siđe sa bicikla i krene igra po parkiću i igralištu, važno je skinuti kacigu da ih kaiševi ne bi eventualno povredili.

Detaljno se informišite

„Potragu bicikla započnite detaljnim informisanjem na internetu  ali i u specijalnizovanim prodavnicama. Poželjno je da bicikli za decu umesto čaura na točkovima poseduje ležajeve,  točkove sa metalnim žicama, plastične blatobrane, i najmanje jednu zadnju kočnicu „ – ističeVladimir Galjen.

Kada birate garderobu koju ćete nositi u toku vožnje, poželjno je da odeća bude fluorescentna ili svetlih boja ( ne bela) kako bi deca bila uočljivija na putu, a tamne boje treba izbegavati, posebno u sumrak i zoru. Laganija garderoba se preporučuje, a takođe, važno je da ne bude suviše široka i dugih nogavica da se ne bi zapetljala u lanac i ometala ih pri vožnji. Korisno je nositi I nešto što reflektuje svetlost, kao što su reflektujuće trake.

Obuću je takođe potrebno birati pažljivo, sa đonom koji se celom povšinom oslanja na pedale. Japanke, papuče i obuću sa višom petom treba izbegavati, a takođe izbegavajte da vozite bosi.

foto: revolutioncycle.com, bicyclehabitat.com, 3russellmooses.blogspot.com, onthel.info

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci