Bebe
24.12.2017.

Najslađi su kad spavaju

Probali ste sve. I uspavanke, i ljuljuškanja, i ranije smeštanje u krevet, ali vaš mališan i dalje ima problema sa snom. Em ne može da zaspi, em se često budi. Vi više ne znate šta biste, pa počinjete da se pitate u čemu ste pogrešili.
Hajde da vidimo šta ste sve mogli da uradite rade pogrešno...

Nemate rutinu
Sat vremena pre nego što dođe vreme za krevet, prebacite se u večernji mod koji uvek treba da se ponavlja, a vi izaberite ono što prija vama i vašem  detetu. Nije važno da li je to topla kupka, čitanje omiljene priče, slušanje umirujuće muzike, već da dete to što radite poveže sa spavanjem. Kad mu to postane rutina i samo znati će znati da je vreme za krevet.

ignorišete znake umora
Ukoliko pažljivo posmatrate dete, shvatićete da se znaci umora javljaju svakog dana u isto vreme. Reagujte čim shvatite da dete trlja oči, gubi interes za igru i ljude oko sebe, postaje usporeno i umorno. Važno je da ne propustite ove signale koji pokazuju da je detetu vreme za spavanje. Njegov organizam u tim trenucima počinje da luči hormon melatonin, koji je važan za san, i ako se to ne iskoristi, dete će se razbuditi i bićete u nevolji. 

Odvikavate ga od kreveca
Pravo vreme za prebacivanje iz kreveca u krevet je u periodu kada dete već samo može da izađe iz njega. Sve pre toga je prerano. Ovo je jedna od češćih grešaka koju roditelji čine, a koja svakako utiče na bioritam i kvalitet sna.

Dozvoljavate ektra dremke
Naravno da ćete razdražljivom i umornom detetu dozvoliti da zaspi u vašem naručju, kolicima ili auto-sedištu, ali vodite računa da vam ovo ne pređe u naviku. Taj san nije ni dubok ni kvalitetan, pa će možda biti probleme sa spavanjem kada dođete kući.

Menjate raspored spavanja
Ukoliko često menjate raspored spavanja, to nikako neće biti dobro za bioritam deteta a organizam će to doživljavati kao "letenje iz jedne u drugu vremensku zonu". Doslednost je kod dece krucijalna za stvaranje zdravih navika. Njima je neophodno da imaju predvidiv raspored, posebno kada je noćno spavanje u pitanju. Na taj način regulišu se i nivoi hormona koji utiču na bioritam i san.

Svakodnevno ponavljanje istog rasporeda pomoći će detetu da oseti pospanost u slično vreme svakog dana. Naravno, treba ostaviti prostora za određenu fleksibilnost, ali je najbolje biti dosledan, jer borbe oko spavanja najčešće nastaju kada roditelji dete prerano smeštaju u krevet ili dozvoljavaju da mnogo duže ostane budno.

Dozvoljavajte da kasno odlaze u krevet  
Ovo je greška koju roditelji ponekada čine u uverenju da će deca onda duže i bolje spavati. To možda na prvi pogled zvuči logično, ali uopšte nje dobra ideja. Biološni sat male dece finkcioniše tako što ih svakog dana budi u približno isto vreme, dok će tinejdžer koji kasno ode u krevet narednog dana spavati duže.

Takođe, veoma je važna doslednost oba roditelja tj. usaglašenost u tome šta je dozvoljeno a šta ne. Ukoliko jedan roditelj smatra da je bebu potrebno ljuljuškati sve dok se ne umiri i ne zaspi, a drugi misli da to nije dobra ideja, bebu ćete na taj način zbuniti, zato se na vreme dogovorite. Isto važi i za nešto stariju decu kada žele da odlože odlazak u krevet .

Kao i uvek kada je uvođenje novih ili menjanje starih navika u pitanju i u ovo je potrebno uložiti trud koji će se na kraju isplatiti jer ćete i dete i vi mirno spavati. 

A ako je vaša beba "tvrd orah", isprobajte jedan super trik... Uspavajte je fenom.

foto: spice4life.co.za, genius pregnancy, today's parent, childrenshospital.vanderbilt.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno