Bebe
22.08.2017.

Malcima prija rutina

Potrebe beba veoma su jednostavne, pa se čini da im je lako udovoljiti. Međutim, kada se uhvatite u koštac sa hranjenjem, presvlačenjem, kupanjem i uspavljivanjem, a uz sve to morate da poštujete potrebe ostalih članova porodice, pa i sopstvene,  shvatićete da je, kada su bebe u pitanju, rutina zlata vredna.

Bebama prija striktan raspored, pa bi valjalo da to iskoristite. Utvrdite šta sledi nakon buđenja, kada je vreme za ručak, šetnju, kupanje i ostale dnevne obaveze, biće vam lakše, a beba neće biti nervozna jer će se sve dešavati u pravo vreme. Međutim, to ne znači da treba da budete rob rasporeda i satnice, niti da insistirate na taksativnom ispunjavanju zadataka, jer to bebi sigurno neće prijati. Potrebno je samo da osluškujete i pratite njene potrebe, koje se menjaju, i da to uklapate u porodični ritam. 

Preporuka pedijatara je da roditelji treba da se oslanjaju na bazične stvari u životu - spavanje, hranjenje i igru, za one malo starije, i da u skladu s tim postepeno stvaraju rutinu.  U početnu, veoma je bitno promatati bebu, njene navike i želje, utvrditi šta joj prija, kada najbolje sisa, kada i koliko voli da spava, pa stoga to treba uzeti kao temelj za razrađivanje rasporeda. 

Nek se zna vreme spavanja
Pobrinite se da beba od početka razlikuje dan i noć, pa tokom njenog popodnevnog sna nemojte u potpunosti zamračivati sobu. Potrudite se da tokom noći sve bude mirno i mračno, čak i ako morate da je presvučete. Uvodite male rituale pred spavanje - pustite joj neku prijatnu muziku, pevajte joj uspavanke, a kad malo poraste počnite da joj čitate priče za laku noć. 

Da se zna kad se jede
Kada dojite bebu trudite se da to uvek radite na istom mestu, u vašoj omiljenoj fotelji ili na krevetu, a možete i da pustite neku laganu, prijatnu muziku. Tako će beba svaki put kada je čuje znati da je vreme za jelo. Vodite računa i o tome da obrok ne traje duže od 20-30 minuta. Neke bebe imaju običaj da nakon nekoliko gutljaja utonu u san, pa se dojenje otegne u nedogled. Podstaknite je da jede obilnije, tj, dovoljno da bi potom mogla mirno da nastavi sa snom, a ne da ga ponovo prekida. 

Pričajte s bebom
Iskusne babice preporučuju da bebama govorite sve što radite, čak i u početku kada vas još ne razumeju. Pričajte joj "Sada ćemo promeniti pelene", "Sada sledi kupanje", "Sada izlazimo iz kreveca i idemo u šetnju"...
Iako beba u počektu svakako nište neće shvatati, vremenom će se navići na vaše gestove i reči koje izgovarate pa će ubrzo veoma jasno prepoznavati šta sledi. Čim uspostavite rutinu, beba će biti mirnija i zadovoljnija, i bolje će napredovati. 

Ako treba, menjajte navike
Kako beba odrasta, tako se menjaju i njene navike pa i to treba pratiti. Nakon nekoliko meseci, više joj se neće spavati u isto vreme ili ćete poželeti da je "osamostalite" i prebacite u zasebnu sobu.
A kako svaka promena zahteva vreme za prilagođavanje, računajte da će vam trebati i do nedelju dana za uspostavljanje nove rutine. Osluškujte njen ritam, sama će vam pokazati kada je vreme za promenu, nove navike i nov raspored. 

Takođe, pedijatri smatraju da je za bebu dobro da s vremena na vreme "iskoči" iz rutine makar na jedan dan, jer je to čini fleksibilnijom i prilagodljivijom. 

Foto: bekiapadres.com, Padres e hijos, Guía Infantil

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno