Bebe
07.08.2014.

10 najvažnijih činjenica o dojenju

Majčino mleko je čaroban napitak. Povodom Međunarodne nedelje dojenja (1-8. avgust) evo deset najvažnijih činjenica o dojenju

Kako nastaje majčino mleko?

Majčino mleko se formira još u trudnoći. Zatim, oko 24 sata posle porođaja, hormoni progesteron i prolaktin pokreću rad mlečnih žlezda. Međutim, samo dete, prvim sisanjem, konačno pokreće mleko. Hormon prolaktin takođe reguliše nervni sistem i količinu koja treba da bude proizvedena.

Zašto je dojenje tako dobro za decu?

Majčinom mleku se pripisuju skoro čarobne moći. Prvih nekoliko nedelja u životu deteta ono ga štiti od crevnih infekcija, pomaže u varenju i čuva dete od nadimanja i zatvora. Majčino mleko pomaže bebi da uspostavi dobar sistem odbrane i da se zaštiti od alergija. Pored toga, sisanje podstiče formiranje nepca i vilice.

Šta je unutra?

Lista sastojaka je veoma dugačka. Najvažniji su minerali, vitamini, masti i amino kiseline. Ili nukleotidi koji su gradivni elementi DNK, ugljeni hidrati koji daju energiju, faktori rasta koji podržavaju sazrevanje crevne sluznice i antimikrobni faktori koje koristi imuni sistem za identifikovanje i neutralizovanje stranih supstanci.

Faze mleka

Majčino mleko se samo menja. Prvog dana dojenja mlečne žlezde proizvode takozvani kolostrum, izuzetno hranljivo mleko. Od četvrtog dana nastaje prelazno mleko, a tek od desetog dana mlečne žlezde proizvode zrelo mleko. Ali, to je samo opis osnovnih osobina. Sastav mleka se stalno menja i prilagođava se rastanju deteta.

Koliko mleka se proizvodi?

Jedna žena dnevno proizvode do litra mleka. Beba po "obroku" posisa oko 200-250 ml. Međutim, ženske grudi mogu brzo da reaguju na potrebe deteta i da mu na raspolaganje stave više ili manje mleka.

Koliko dugo dojiti?

Postoje različita mišljenja: SZO i Nacionalni komitet za dojenje u Nemačkoj preporučuju majkama da doje bar do šestog meseca i da dodatnu hranu bebama daju najranije od četvrtog meseca.

Kulturne razlike

Koliko dugo se doji dete, varira od kulture do kulture. Tako žene u Bofi u centralnoj Africi svoju decu često doje do 53 meseca (oko četiri i po godine). Majka pritom može da proizvede nezamislivih 16.000 litara mleka. Ako saberemo sve kulture, majke sveta svoju decu doje u proseku 30 meseci .

Majčino mleko

Ranije su deca dojena "ženskim mlekom". Tek od kampanje u 18. veku, koristi se izraz "majčino mleko". Cilj kampanje je bio da majke same doje svoju decu, a ne da ih daju dojiljama, što je tada bilo uobičajeno.

Tabu u javnosti

Majka koja doji u javnosti - posebno u anglosaksonskim zemljama - nije rado viđena pojava. Slike majki koje doje svoje bebe - odmah se skidaju sa Fejsbuka!

Čovek i životinje

Kada je reč o brizi za potomstvo, ljudi i životinje nisu baš toliko slični. Dok čovek svoje dete u bilo koje vreme može da odvikne od dojke ili čak da ga uopšte ne doji, bebe životinja su dugo zavisne od majki. Majmuni, na primer, doje između pet i sedam godina, piše Dojče vele.

foto: lepotaizdravlje.rs
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno