Deca
18.01.2021.

Za normalan razvoj bebe kvalitetan san je važan koliko i hrana

S obzirom na to da bebe prvih nekoliko meseci najveći deo dana provode spavajući ne kaže se bez razloga da se u snu najviše raste. Međutim, kako samo mali broj roditelja može da se pohvali da njihovo čedo lako zaspi, da spava veći deo noći i da se ne budi često, važno je uočiti šta bebi prija. Važno je znati kako će najlakše utonuti u san, kakav ritam hranjenja i spavanja joj najviše odgovara, i šta sve treba da učine kako bi joj san bio što mirniji.

Neka uvek spava na jednom mestu

Većina beba može da zaspi gde god da je stavite, u kolevci, autosedištu, nosiljci, kolicima ili čak i na vašem krevetu dok čitate knjigu ili odmarate. Međutim, bebe vole rutinu pa se trudite da uvek spava u svom krevecu jer će se na taj način najlakše uspavati pošto poznaje prostor i oseća se sigurno. Takođe, nije preporučljivo da beba često spava u vašem krevetu jer nakon toga neće želeti da zaspi sama. Jedino kada se mazite sa njom, kada je presvlačite ili se igrate i čitate joj može biti i na vašem krevetu a kada je vreme za spavanje, odnesite jena njen dušek za krevetac.

Ljuljajte je kako bi se umirila

Verovatno ste, dok ste još bili trudni, primećivali da je beba mirna dok se krećete, međutim, čim rešite da malo odmorite i umirite se, ona počinje sa „skakanjem“. Zato je sada uspavljujete laganim ljuljanjem i njihanjem jer su takvi pokreti idealni za opuštanje.

Puštajte joj umirujuću muziku

Veoma je važno da bebu ne osatvljate u potpunoj tišini. Dok je bila u vašem stomaku, uspavljivali su je otkucaji srca, disanje i vaš glas. Najbolje je da joj nabavite igračke koje emituju umirujuću muziku, a možete ostaviti i lagane zvuke prirode ili muziku na računaru ili TV-u u drugoj sobi. Takođe, neki roditelji kunu se u takozvanu belu buku, tj. zvuke koje emituju pojedini električni aparati kao što su fen, ventilator, klima, računar. Pronađite ono što bebi najviše prija.

Obratite pažnju na dnevnu dremku

Mnogi roditelji imaju stav da ukoliko beba spava mnogo tokom dana, da će to uticati na njen noćni san. Međutim, ako se beba tokom dana ne naspava koliko bi trebalo, tj. koliko god joj prija, uvek se mogu javiti problemi pri uspavljivanju jer će biti veoma nervozna pa je nikako ne treba ograničavati u popodnevnom snu.

Dajte šansu cucli

Ukoliko beba nikako ne može da se umiri, ne plašite se da joj date i cuclu koja važi za jedno od najefikasnijih sredstava za umirivanje. Međutim, dozvoljavajte je bebi samo povremeno kako se na nju ne bi navikla, što kasnije može loše uticati razvoj vilice. Važno je da bebi date i malo vremena da se umiri i utone u san. Ne očekujte da odmah nađe idealni položaj i zaspi. Ukoliko ne prestaje da plače probajte da joj pevate, da je ljuljuškate i proverite da li je u periodu kada je muče grčevi ili niscanje prvih zubića jer se tada veoma često dešavaju problemi sa snom. Ukoliko vas iz bilo kog razloga brinu neke od navika spavanja vaše bebe, obavezno konsultujte pedijatra koji će moći da vam da najbolji savet za miran san vaše bebe.
foto: PublicDomainPictures-pixabay, StockSnap-pixabay,Ben_Kerckx-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Drvene igračke 026698CT
Drvena tabla za pecanje 026698
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Avent  Pihilip Blender 2 u 1 SCF870/20
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
25.699,00 RSD
28.999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno