Znanje-imanje
09.08.2013.

Zašto je plivanje dobro za decu?

Zašto je plivanje dobro za decu?

Deca bi što pre trebalo da nauče da plivaju. Ne samo da je zdravo već su nova istraživanje pokazala da plivanjem deca postaju pametnija.
Istraživanja Grifit Instituta u Australiji pokazala su da se deca koja počnu ranije da plivaju, ranije i razviju. To uključuje osnovne motoričke veštine i širi se na puno kompleksnije kao što su govor, matematika, pisanje i razumevanje. Što pre dete počne da pliva i što se duže time bavi dugoročnije su koristi i rezultati.  
Tokom tri godine, istraživači su anketirali roditelje više od 7.000 dece starih pet godina i manje i otkrili su da je doba kada deca nauče da plivaju povezano sa sticanjem određenih veština. U predškolskom, deca koja se rano naučila da plivaju imala se bolje vizuelno-motoričke veštine (kao što je sečenje papira i crtanje linija i oblika), ali su isto tako i napredovali bolje kako su postajali stariji (npr. bolje su razumeli uputstva, matematiku, i bolje su pisali i čitali). Studija je pokazala da što su deca ranije upisala plivanje i što su duže išli na njega, to su brže napredovali u školi. Plivanje je odličano vežbanje i za odrasle, jer je voda oko hiljadu puta gušća od vazduha, pa se troši dosta kalorija.

Kada deca treba da nauče da plivaju?
Idealno vreme za početak je nakon što napune godinu dana. Pre nego što deca mogu da broje i govore, ona reaguju kada im se kaže "jedan, dva, tri kreni" da skoče u vodu na tri, ili da rade nogama dok se broji do deset. Povezanost misli, govora i dela dok plivaju čini razumljivim veštine koje deca te starosti treba kasnije da savladaju u vrtiću i školi.
Nova iskustva su uglavnom neprijatna i prvi put će možda biti teško da dete nagovorite da uđe u vodu.  Bazen je ogroman, veći od njegove kade, a kada su roditelji već u vodi on vidi samo njihovu glavu. Sve to može biti malo previše za dete.
Kako da detetu pomognete da se oslobodi straha?
- Pričajte mu što se sve događa. Recite mu da ćete sve vreme biti uz njega i nećete ga pustiti.
- Dajte mu izbor. "Možeš doći s mamom u vodu ili sedni na ivicu bazena i stavi noge u vodu". Neka prvo stavi prste u vodu dok se ne navikne, a zatim ga ponovno pozovite da uđe u vodu.
- Zabavite se. Pokažite mu koliko je vama zabavno u vodi. Ako sedi na ivici bazena prskajte ga vodom, to će ga nasmejati, a to je već pola puta do uspeha. Teško je smejati se i biti preplašen istovremeno.
- Nagradite hrabrost. Kada napokon napravi prvi hrabri korak u vodu, nagradite ga za hrabrost. Svakako ga pohvalite i podstaknite ga da istraži novu situaciju. Prskajte se i plivajte, neka igra traje dok dete ne poželi da izađe iz vode. Potrudite se da mu ovo iskustvo bude lepa uspomena i da poželi da ponovo dođe.

                                             

Pisanje teksta omogućio je Royal4kids,  škola plivanja za mališane od 4 godine pa naviše. Adresa  je u Pašmanskoj 1, na Voždovcu. Cilj teksta je da se deca od malih nogu posvete rekreativnom sportu i steknu zdrave životne navike. Više o školici možete pogledati OVDE

 

foto:pexels pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

20.
Sep
2014
Znanje-imanje
22.
Aug
2014
Znanje-imanje