Aktuelno
21.12.2018.

U nedelju slavimo Materice

U nedelju su Materice, praznik majki, jedan od onih koji deca najvše vole jer dobijaju poklone. Materice su najveći hrišćanski praznik majki i žena koji se uvek obeležava dve nedelje pred Božić. Tog dana deca treba rano da ustanu, pre roditelja, i da kanapom, pantljikom, mašnom, šalom, maramom ili kaišem zavežu mami noge, čestitaju joj praznik i traže poklone kako bi je „odrešila“. Mama prvo treba malo da se buni, da negoduje, da se pravda što ništa nije kupila i spremila, a onda treba da daruje decu.

Nekada davno, ali i ne baš tako davno, deca su za materice dobijala šaku oraha ili bombona, jabuku, pomorandžu, neki slatkiš, čarape i slične sitnice, a danas trošimo mnogo i na ovaj dan. Zato, drage mame, bake, tetke..., ne preterujte kad danas krenete u kupovinu poklona. Omiljeni slatkiš, lepe rukavice ili kapa, klisko za prvi pravi sneg, šolja za čaj ili neka igračkica biće sasvim dovoljni. Uskoro će Nova godina, slede i Oci i Božić, pa darove valja pažljivo rasporediti, da im ne bude previše.

Uostalom, simbol Detinjaca, Materica i Očeva, koji prethode pravoslavnom Božiću nije u darivanju već u mirenju čoveka sa Bogom, odvezivanju od veza grehovnih i povezivanje novom ljubavlju za Boga.

Foto: lordgeorgekornelius-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno