Znanje-imanje
11.07.2014.

BAJKE: Važan deo odrastanja

Svi se sećamo lepog osećanja iz detinjstva kada nam roditelji ili bake i deke čitaju bajke. Detinjstvo svakog čoveka obeležila je bar jedna bajka.

Sa najmanje jednim junakom smo se poistovetili ili maštali zajedno sa izmišljenim likovima. Glavni junak svake bajke je uvek pozitivna ličnost koja se suočava sa raznim  izazovima i pobeđuje zlo. Zlo uvek biva kažnjeno i uništeno. U bajkama se pojavljuju natprirodna bića i nemogući događaji. Deca vole bajke iz više razloga. Prvo, zato što oseća  povezanost, posvećenost i ljubav sa onim ko mu čita bajke. Osim toga jezik bajki  je jednostavan i razumljiv, a slike i ilustracije lepe i pristupačne deci. Dobro pobeđuje zlo i osećaj zadovoljstva je kompletan.

Važnost čitanja bajki  je višestruko korisna. Osim što razvija emocionalnu inteligenciju i inteligenciju uopšte, bajke razvijaju i koncentraciju, pažnju, logičko zaključivanje. Svaka bajka je jedno iskustvo i pouka koja je važna za razvijanje unutrašnjeg života deteta. Izmišljeni likovi poput čarobnjaka, zveri i veštica pomažu deci da, pored toga što razvijaju maštu, upoznaju svet i ono što ih čeka kad odrastu.

Na primer, pouka bajke „Ivica i Marica“  je važnost roditeljske i bratske ljubavi, ili „Alisa u zemlji čuda“ koja nas uči da je svet čudesan, i da na pravila treba da gledamo na svoj, poseban način. Bajka o „Pepeljugi“ uči decu da treba da veruju u svoje snove.  „Snežana  i sedam patuljaka“ o važnosti  prijatelja u životu na koje se možemo osloniti. Poneki roditelji ili odrasli misle da nije dobro što u bajkama ima opasnosti ili strašnih dešavanja, kao u bajci „Crvenkapa“ ili “Vuk i sedam jarića”. Međutim, prema stručnjacima važno je deci čitati i takve bajke i priče, jer uče da ih u životu čekaju i ružni momenti i da je život sazdan od lepog i od teških izazova. Više štete može naneti pričanje samo lepih bajki i priča, jer je stvarnost drugačija.

Vreme u kojem živimo karakteriše pre svega brzina koju uslovljava briga za egzistenciju i briga o porodici pa je  teško je naći vremena da u  miru i tišini čitamo deci bajke. Ipak, dragi roditelji, čitanje bajki  je važan i neizostavan deo odrastanja svakog deteta, zato pronađite bar malo vremena svakog dana i u miru i tišini  čitajte svom detetu bajku. 

Krenite sa jednostavnijim bajkama  pa polako prelazite na duže i kompleksnije. Menjajte intonaciju pri čitanju da održite pažnju detetu, pokazujte mu slike i obavezno, posle pročitane bajke, diskutujte i analizirajte bajku. Tako razvijate logičko zaključivanje, utičete na razvoj i bogaćenje dečijeg rečnika. To su važna iskustva u odrastanju i unutrašnjem razvoju malog bića. Oplemenite detetovo odrastanje i detinjstvo.

EncoBook je dečja izdavačka kuća koja ima za cilj da njihove knjige budu edukativne, lepe, kvalitetne, da ih deca vole, poklanjaju jedni drugima, da im budu dobar drug u njihovom odrastanju.

OVDE možete pogledati sva njihova izdanja u koja spadaju slikovnice, vežbanke, bajke, kao i edicija " Putovanje kroz znanje".

Maja Enis, Dipl. pedagog

foto: comfreak-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

20.
Sep
2014
Znanje-imanje
22.
Aug
2014
Znanje-imanje