Aktuelno
30.12.2020.

Ne trošite više nego što imate i ne preterujte s poklonima za decu

Računajući jučerašnji zemljotres, bilo da ste ga osetili ili ne, ove godine su nas zaobišle samo najezda skakavaca i erupcija vulkana ispod Rtnja, Avale ili Fruške gore... Šalu na stranu, iza nas je jedna izuzetno teška i izazovna godina koju želimo što pre da ispratimo i još brže da je zaboravimo, a pred nama je pak jedna, u svakom smislu, pa i ekonomskom, izuzetno neizvesna godina. Zato danas i sutra treba da zaboravimo na one stare navike i rutine, na ono opsesivno dokupljivanje poklona kako bismo deci ispunili, ako ne sve, ono što više želja, jer nije trenutak za to. Ne trošite više nego što imate, ne zadužujte se i ne preterujte s poklonima

Znamo da je deci bilo teško, da im teško pada razdvojenost od drugara, da pate zato što ne mogu da viđaju bake i deke, da bi, ma koliko inače gunđali, radije išli u školu nego što bi pratili onlajn nastavu.... Znamo da im je teško što nigde ne mogu da idu, što su propustili letovanje, rekreativnu i mnoge rođendane, znamo da osećaju naše strahove i strepnje, da im je dosta loših vesti kojima su izloženi i da su željni radosti. Voleli bi oni nove mobilne telefone, ajpedove, tablete, lap-topove, skupe igračke, vi biste sigurno voleli da im ispunite sve želje, ali to nije pametno.

I ne samo da nije pametno u smislu trošenja, odnosno štednje, jer ne znamo da li ćemo ostati bez posla ili pune plate, nego nije pametno da ih činimo još većim zavisnicima od tehnike, tehnologije, društvenih mreža i potrošačke kulture.
„Moderno društvo pokušava da nas ubedi da su nam za sreću potrebni najnoviji i najskuplji gedžeti, sve igračke sa reklama, firmirana odeća i najpopularnije patike. Mnogi od nas nisu u stanju da se odupru tom teroru, a deca posebno, jer se ugledaju na drugare, pa će dati sve od sebe kako bi ostavili utisak na društvo“, piše dečji psiholog An Gatasel u svojoj knjizi „Ljubav, dete, posao... kako isplivati iz svega toga?“.
Za nju su dečji motivi potpuno razumljivi, ali razume i roditelje koji, kako kaže, pokušavaju da nadoknade deci makar deo onoga što im je bilo uskraćeno zbog pandemije

– Nije toliki problem u deci, koliki je problem u nama. Ja godinama kupujem deci većinu stvari koje su naručila, a onda krenem da dokupljujem sve i svašta za Materice i Oce, za Božić, zato što mi je nešto mnogo slatko, zato što je nešto korisno, pa onda još po nešto jer je na strašnom popustu. Ove godine sam se dovela u red. Svima sam kupila po jednu knjigu, jer su sada više u kući, imaju vremena za čitanje, kupila sam neke nove pazle, jer će imati o-ho-ho vremena da ih slažu i dve nove društvene igre. Sinu sam našla super masku za mobilni telefon, ćerki neki lepi sjaj za usta, dodala sam malo slatkiša i po jedne čarape. Svaki poklon posebno upakovan, eno stoji pod jelkom. Dobra lekcija za mene, jer prvi put nisam išla u dozvoljeni minus zbog gomile igračaka koje ćemo posle samo da preskačemo. Biće ovo dobra lekcija i za decu koja su sada sa osam i deset godina dovoljno velika da shvate da je vreme teško i da su materijalne stvari manje vredne od ljubavi, zajedništva, zdravlja, porodične sloge – ispričala nam je Milica Nikolić, Daničina i Lavova majka.

Ugledajmo se na Milicu. Naučimo decu da razlikuju bitno od nebitnog, potrebno od nepotrebnog i istinske želje od pukog hira, naučimo ih da budu zahvalna.
Foto: firstcry.com, pexels, pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno