Osigurana budućnost
27.12.2013.

Nije teško biti „svoj gazda“

Nije teško biti „svoj gazda“

Nemate posao, želite da provodite više vremena sa porodicom ili jednostavno želite da budete svoj gazda, zašto ne biste započeli posao upravo od kuće. Unovčite svoj talenat i znanja i ponudite svoje usluge drugima, a mi vam predlažemo 10 poslova koje možete raditi iz vlastite kuće.
1. Privatni časovi
Za one koje vole da drugima prenose znanje iz određenih oblasti za koje su školovani ili u kojima su posebno dobri, lično podučavanje ili instrukciej dobar su način zarađivanja. Svoje usluge možete ponuditi učenicima i studentima, a ako svirate i neki instrument poput klavira i gitare, u svojoj kući možete održati muzičku obuku.
2. Čuvanje dece
Čuvanje dece, posebno predškolskog uzrasta, idealno je za ljude koji imaju vremena preko dana.
3. Prevodilac
Ako govorite tečno neki strani jezik ili više njih, ili ja vaš maternji jezik tražen u određenom području u kom žovite, možete biti i prevodilac. Osim tečnog govora, gramatika i pravopis moraju biti na visokom nivou.
4. Čuvanje i uređivanje kućnih ljubimaca
Ako volite životinje i imate uslove za njihovo držanje, možete čuvati kućne ljubimce vlasnicima koji su na poslovnim putovanjima, a ne mogu voditi ljubimce sa sobom ili nemaju gde da ih ostave. A ako znate da uređeujete i vodite brigu o izgledu životinja, možete se baviti i uređivanjem ljubimaca.
5. Izrada nakita
Ako imate talenat za ručni rad i volite da izrađujete nakit ili modne dodatke, plešete, šijete... ne treba vam puno prostora i novca. Kod kuće možete izrađivati nakit i prodavati ga na samovima preko interneta.
6. Ketering
Volite da kuvate i imate smisla za planiranje - pokrenite ketering. Možete da se specijalizujete samo za torte i kolače, posebno ako imate poseban talenat za pripremu poslastica. A ako kod kuće imate baštu, možete početi da uzgajate voće i povrće.
7. Računovođa
Nema sumnje da je pouzdan računovođa traženo zanimanje. Usluge možete prodavati pojedincima ili malim kompanijama, a da radite od kuće.
8. Bad&breakfast
Mnogi stanovnici turističkih mesta iznajmljuju apartmane i sobe u sopstvenoj kući. Ako imate veliku kuću i slobodne prostorije, napravite bad&breakfast. Ova opcija je idalna ako imate starinsku kuću ili živite u područuju koje privlači turiste.
9. Web i grafički dizajn
U današnje vreme svaka kompanija trebala bi da bude na internetu. Ponudite svoje usluge malim kompanijama i onima koje započinju posao.
10. Lični trener
Ako ste osoba koja se aktivno bavi svojim zdravljem i zaljubljenik ste u vežbanje, razmislite o tome da svoje usluge ponudite onima koji ne žele ići u gužve i skupe teretane i fitnes centre. Treninge pilatesa i joge možete održavati i u svojoj kući.

Jedan od načina da na vreme osigurate svom detetu novac za budućnost jeste osiguranje "Naše dete" koju nudi Dunav osiguranje. Što osiguranje pre počne, to će suma biti veća, pa se preporučuje da se polisa zaključi odmah po rođenju deteta. Primera radi, ako roditelj odmah po rođenju deteta zaključi to osiguranje, sa mesečnom uplatom od 30 evra u narednih 19 godina obezbediće detetu novčani iznos od 7.700 evra. Dovoljno da počne neki od predloženih poslova.
Ono što je u ovom momentu sigurno, ne znamo kako će svet izgledati kada dete postane punoletno ali sigurno znamo da će mu u tom trenutku trebati  određena novčana sredstva bilo da se ono opredeli za nastavak školovanja, da  započne sopstveni biznis ili obezbedi učešće za kupovinu stana.

Strah od pokretanja sopstvenog biznisa
Mladi u našoj zemlji nisu motivisani da se bave preduzetništvom i započnu sopstveni biznis, a svoju profesionalnu budućnost najčešće vide u javnom sektoru, glasi dominantan rezultat istraživanja Građanskih inicijativa. Najveći broj mladih ljudi u Srbiji želi sigurnost i izvesnost koju nudi posao u državnoj službi, a za veliki broj njih je pokretanje sopstvenog biznisa sinonim za visoke troškove, komplikovane procedure i nedostatak podrške države.
Istraživanje u kome je učestvovalo 1.183 mladih osoba, između 15 i 30 godina i koje je sprovedeno u 16 gradova i opština Srbije, pokazalo je da 40 odsto mladih želi siguran, a loše plaćen posao, a svega 33 odsto njih želi da pokrene sopstveni biznis. Više od polovine naših ispitanika smatra da je zaposlenje u javnom sektoru – siguran posao, a 44 odsto mladih se slaže da je rad u državnoj službi najbolje profesionalno iskustvo. Svaki treći ispitanik smatra da državni službenici zarađuju više nego što rade, a polovina njih ocenjuje da preduzetnici nisu adekvatno nagrađeni za svoj rad, vreme koje ulažu u posao i rizik koji preuzimaju. Zato i ne čudi podatak da 58 odsto mladih ne planira da započne sopstveni biznis u narednih pet godina i da svega sedam odsto ispitanih već ima svoj biznis.
Ovo istraživanje sprovedeno je u okviru projekta „Državni službenik? – Ne hvala, ja sam preduzetnik!“

slike:infooglasi.com,www.zenskaposla.hr

Ciklus tekstova s ciljem edukacije roditelja o štednji putem stipendijskog osiguranja omogućila je kompanija DUNAV OSIGURANJE.  Pogledajte njihovu ponudu osiguranja.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno