Osigurana budućnost
19.12.2013.

Obrazovanje ne mora da bude luksuz

Obrazovanje ne mora da bude luksuz


Školarine u Srbiji su među najvišim u regionu, pa tako za godinu dana neki studenti moraju da izdvajaju i po 240.000 dinara. Zato na vreme počnite da mislite o budućnosti vaše dece, uštedite novac za njihovo školovanje

Akademaca koji studiraju na državnom budžetu ima oko 16.500, a svake godine studije upiše do 50.000 maturanata pa je očigledno da veliki broj brucoša svoje školovanje samostalno finansira.
Prema istraživanju sajta prijemni.com.infostud studenti u Srbiji, tačnije njih 25 % je spremno da podigne kredit kako bi finansiralo svoje studije a njih 40% ovu opciju uopšte ne uzima u obzir. Takođe 40% studenata bi ovu opciju uzelo u obzir samo u slučaju da nemaju neku drugu alternativu. 
Paprene školarine
Prosečna školarina u Srbiji iznosi oko 1.000 evra, dok najveća - na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, premašuje 2.100 evra.
Istraživanja pokazuju da univerziteti u Srbiji imaju ubedljivo najskuplje školarine u regionu, čak i duplo skuplje od nekih zemalja u okruženju od kojih imamo dvostruko manje plate. Samo da bi platili prvu ratu školarine na početku akademske godine, koja iznosi i do 60.000 dinara, roditelji u Srbiji moraju da se zadužuju i podižu kredite. Iako plaćaju skuplje školarine, za njih ne dobijaju ništa više od kolega u regionu. U školarinu nisu uračunate ni knjige ni pribor, a studentske takse (uverenja i potvrde) takođe su skuplje na našim nego na fakultetima okolnih zemalja.
Jedan od najboljih načina da na vreme obezbedite novac za skupe školarine jeste paket za školovanje koji nudi Dunav osiguranje.
Polisom „Naše dete“ možete omogućiti svojoj deci da ostvare  snove i stignu do planiranih ciljeva. Važno je da počnete  na vreme  da stvarate finansijske pretpostavke za njihovu budućnost i da štedite pomalo da biste im omogućili dovoljno, kažu u Dunav osiguranju.
Osiguranje „naše dete“ najčešće zaključuje roditelj  ili neko drugo lice  koje svoj život osigurava u korist deteta. Uz malo odricanja, ovim osiguranjem može  se uštedeti vrlo pristojna suma novca, koji će vašem mališanu pomoći da stekne fakultetsko obrazovanje  ili započne sopstveni posao.
Počnite da štedite na vreme
Evo i jednog primera: ako roditelj koji ima 28 godina odmah po rođenju deteta zaključi osiguranje „naše dete“ sa mesečnom uplatom od 30 evra u narednih 19 godina, obezbediće detetu  novčani iznos od 7.700 evra, koji će biti sasvim solidna osnova za dalje školovanje ili započinjanje privatnog posla. Osiguranje se može zaključiti u dinarima ili devizama, sa premijama koje se plaćaju mesečno  ili jednom godišnje. Ukoliko se polisa zaključi u dinarima, u „ Dunav osiguranju“ moguće je menjati visinu premije, a time i visinu osiguranih suma, te tako zaštititi vrednost zaključenog osiguranja od inflacije.
Trajanje ugovora o osiguranju roditelji određuju sami, uzimajući u obzir važne događaje u životu deteta, zbog kojih i zaključuju ovo osiguranje (školovanje, venčanje, rešavanje stambenog pitanja i sl.), ali i prema uzrastu deteta u momentu zaključenja osiguranja.
Ciklus tekstova s ciljem edukacije roditelja o štednji putem stipendijskog osiguranja omogućila je kompanija DUNAV OSIGURANJE.  Njihovu ponudu osiguranja možete pogledati OVDE.
Dečji sajt

 

slike:diplomske.com,pravda.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno