Lekovito bilje
02.07.2017.

Umiruje nervozu i tera nesanicu

Pripada biljnim čajevima za koje nema ograničenja u konzumiranju, naprotiv, mogu da ga piju i deca



Čaj od lipe je najomiljeniji narodni čaj. Može da posluži u borbi protiv kašlja, podstiče znojenje i koristi se za lečenje nervoze i nesanice. Efikasno je prirodno sredstvo za umirivanje grčeva, ublažavanje bolova, kao i za zaceljivanje opekotina i rana.

Čaj od lipe je efikasan lek za probleme sa probavom, a veoma je cenjen i lipov med. Koristi se i kod prehlada i proliva, kao i za zaceljivanje opekotina i rana, pomaže nadraženoj i oštećenoj sluzokoži.

Nervoznim osobama sklonim stresu i ljudima koji imaju nesanicu, čaj od lipe preporučuje se kao svakodnevni napitak. Pripada biljnim čajevima za koje nema ograničenja u konzumiranju, naprotiv, mogu da ga piju i deca. On je blagi relaksant posebno efikasan kod nervne napetosti.

Za opuštanje ne mora samo da se pije nego može i da se doda vodi za kupanje. Mnoge žene lipu koriste za vreme menopauze da bi smanjile nervozu i problem sa snom.

Zaslađen sa lipovim medom povoljno deluje u sprečavanju arterioskleroze, upale vena, angine pektoris, infarkta...

Lipa se preporučuje i za probleme sa jetrom, i to ne cvet, već unutrašnji deo kore, jer deluje kao blagi koleretik, što znači da podstiče stvaranje, lučenje i protok žuči kroz jetru, na taj način je čisteći i na prirodan način je obnavljajući. U Francuskoj se kora lipe koristi i u tretmanu virusnog hepatitisa (hepatitisa C). Opuštajući efekti lipe blagotvorno deluju na kardiovaskularni sistem, posebno u slučajevima ateroskleroze ili hipertenzije.

Kako se pravi čaj od lipe

Pravilna priprema čaja od lipe podrazumeva da se jedna do dve kašičice osušenog cveta preliju šoljom ključale vode i ostavi poklopljeno da odstoji pet do deset minuta. Zatim se procedi i pije.

foto: Putokaz, Cajeviza.net
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje
13.
Apr
2017
Lekovito bilje