Lekovito bilje
25.11.2016.

Kako se izboriti sa upornim kašljem?

sponzorisan tekst

Ovo doba godine je kritičan period kada su u pitanju bolesti disajnih organa. Hladno vreme pogoduje širenju respiratornih infekcija a jedan od prvih znakova jeste kašljanje. Kako je organizam dece manje otporan oni su više izloženi prehladama.

Mnogi roditelji uplaše se čim dete počne da kašljuca ali treba na pomenuti da je kašalj odbrambena reakcija - refleks kojim se organizam trudi da se disajtni putevi pročiste i da dete neomentano može da diše. Kao reflks, kašalje počinje nadražajem koji ga pokreće a u ovom slučaju to mogu biti prehlada i grip, bronhitis i upala pluća, astma ili alergije.

Prehladu i grip prati osećaj ”suvog grla” koji podstiče kašalj kako bi se disajni putevi proširili i oslobodili šlajma. Simptomi se obično smiruju nakon dve nedelje ali je potrebno dete odvesti kod lekara čim se pojave prvi znaci.

Bronhitis i upala pluća pored uobičajenih simptoma prati i povišena telesna temperature, opšta slabost organizma i bolovi u grudima.

Astmatični kašalj obično prati i šištanje u plućima pa ukoliko sumnjate da to može biti u pitanju obavezno konsultutje pedijatra koji će lakše i preciznije prepoznati simptome.

Alegrije se ne javljaju samo u period cvetanja biljaka već su povezane i sa boravkom u zatvorenim i nedovoljno provetrenim prostorijama sa suvim vazduhom pa se stoga mogu javiti i tokom zime i hladnog perioda godine. Simptomi su govoto isti kao kod obične prehlade ili gripa pa je potrebno konsultovati lekada radi precizine dijagnoze.

Suvi kašalj često se naziva i nadražajni ili neproduktivni kašalj i nastaje zbog nadražaja tj. oštećenja koja virusi izazivaju u gornjim disajnim putevima pa je zbog  toga sluzokoža nadražena. Jedan od čestih razloga nadražajnog kašlja je sekret koji se iz nosa sliva u grlo i dušnik gde se zalepi i dete često bezuspešno pokušava da ga izbaci. Dete kašlje u napadima a zbog ovog “napinjanja” često se desi i da povrati.

Vlažni kašalj se javlja kada su bronhije u plućina pune sekreta, tada se obično radi o bronhitisu a ređe o upali pluća.

Šta kada dete kašlje noću?
U toku dana dok je dete aktivno i budno lakše je da izbaci sekret koji se sliva iz nosa ali tokom noći dok spava sekret nema gde i kreće da se sliva niz dušnik i provocira kašalj. Naravno, postoje i drugi uzročnici noćnog kašlja ali je ovo jedan od najčešćih.

Može li se kašalj pretvoriti u upalu pluća?
Veoma su male šanse da će se ovo dogoditi. U slučaju zimske prehlade vase dete nema sekret u plućima i stoga ne postoji opasnost od upale pluća. Opasnost  od upale postoji ako se sekter spusti u i tamo duže zadrži.

Kada je vreme za posetu lekaru?
• ukoliko dete dobije visoku tepmeraturu i kašalj se pogoršava
• izgubi živost i postane pospano i umorno
• ako se javi otežano i ubrzano disanje
• ako se javi kašalj praćen “struganjem” pri udahu i izdrahu
• ako izgubi apetit i počne da povraća

Šta sve može da pomogne?
Inhalacije svakako mogu mnogo da pomognu kod dece svih uzrasta. Velika pomoć može biti najjednostavnija inhalacija fiziološkim rastvorom koji će pomoći da se secret “razredi” i tako lakše izbaci. Najbolje je inhalirati dete do tri puta dnevno oko 5 minuta i to najbolje pre jela, nikada posle.

Biljni sirupi
Od davnina, lekovite biljke koriste se da olaškaju infekcije diisajnih organa. Sirupi koji su napravljeni od jagorčevine, bršljana, timijana i bokvice odlični su saveznici za olakšavanje simptoma koji nastaju usled infekcija disajnih puteva. Zato su upravo ovakvi sirupi deo Lekovitog cartsva  - carstva biljnih sirupa.

Porodica Lekovitog carstva
BEBA® je sirup belog sleza namenjen rešavanju tegoba neproduktivnog, „suvog“ kašlja

BEBA® C je sirup belog sleza sa vitaminom C namenjen rešavanju tegoba neproduktivnog, „suvog“ kašlja.

ŽAK® je sirup jagorčevine i timijana i olakšava tegobe produktivnog, „zrelog“ kašlja.

ŽAK® C je sirup jagorčevine i timijana sa vitaminom C i olakšava tegobe produktivnog, „zrelog“ kašlja.

RISKO® je sirup bokvice namenjen olakšavanju tegoba svih vrsti kašlja sa izraženim bolom u grlu.

Više o porodici Lekovitog carstva možet pogledati OVDE. 

foto: bioscentar.rs, mojpedijatar, cansave.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

02.
Jul
2017
Lekovito bilje
16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje