Zdrava ishrana
26.02.2020.

Zadovoljstvo i loše ponašanje imaju isti uzrok. Znate li šta je to?

Prema rezultatima studije objavljene u „Evropskom časopisu kliničke ishrane“, namirnice koje sadrže velike količine zasićenih masti, transmasti i natrijuma, ali i prosti ugljeni hidrati poput onih u bombonama, gaziranim napicima, desertima i belom hlebu, stimulišu regije mozga zadužene za osećaj zadovoljstva.


Dete, prirodno, želi da taj osećaj što duže traje i da se javlja što češće, pa postaje zavisno od nezdrave hrane, ali ona, nažalost, osim zavisnosti izaziva loše ponašanje. Kada detetu uskratite ono za čim žudi, a žudi za nezdravom hranom koja čini da se oseća dobro, ono može početi da se ponaša nekontrolisano. Postaje bezobrazno, razdražljivo, ljuto, neposlušno...

S druge strane, rafinisani šećer iz grickalica, belog hleba i testenina, brzo stiže do krvotoka, uzrokuje nagli skok nivoa šećera u krvi i pojačanu aktivnost kod dece, a veštačke boje, kojih ima u skoro svim industrijskim namirnicama, slabe koncentraciju. Iako bi pedijatri i nutricionisti na osnovu brojnih studija koje su dokazale negativan uticaj nezdrave hrane na ponašanje dece najradije zabranili njenu konzumaciju, svesni su realnosti.

Danas je nemoguće sprečiti decu da jedu grickalice, jer se zavisnost ne stvara na svesnom nivou, ali to ne znači da treba odustati od pravilne i zdrave ishrane. Važno je da dete što ranije zavoli i prihvati voće, povrće, ribu i meso, a da slatkiše i sve ono što je nezdravo dobija u malim količinama i što ređe. Najvažnije od svega je da im budete dobar primer, a oni će vas slediti.
Foto: Alexas-Fotos-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno