Zdrava ishrana
16.11.2014.

Probajte Kolat doručak

Ovaj doručak se još zove i joga doručak, s obzirom da se uklapa u način ishrane većine praktikanata joge. Obrok se sastoji od nekuvanih žitarica, svežeg i suvog voća i orašastih plodova.

Potrebno je (za jednu osobu)

Tri kašičice svežeg brašna od celog, mlevenog zrna pšenice (najbolje je pšenicu samleti u mlinu za kafu pre potapanja), 3-5 kašika vode, 1-2 kašike limunovog soka, 15 g suvog voća, usitnjenog, 100 g jabuka, narendanih neposredno pre upotrebe, ili drugog svežeg sezonskog voća, kašika oljuštenih badema, lešnika, oraha...

Priprema

Uveče

U čašu stavite sveže samleveno brašno od pšenice, 3-5 kašika vode, ali nikako mleka. Promešajte i ostavite na sobnoj temperaturi do jutra. Žitarice će celu noć bujati i postati gusta masa, dok u međuvremenu nastaju hemijske transformacije koje izazivaju vrenje koje poboljšavaju prehrambenu vrednost i svarljivost Kolat doručka.

U drugoj posudi potopiti 15 g suvog voća (smokava, grožđa, urmi, šljiva...), sitno iseckanog.

Ujutru

Pomešajte sadržaj obe činijice koristeći pri tome vodu od natopljenog suvog voća, dodajte 1-2 kašičice svežeg limunovog soka.

Dodajte 100 g narendanih jabuka ili drugog usitnjenog voća. Mešavinu pospite orašastim plodovima (badem, lešnik, orah i sl). Ako vam je potreban jači obrok, možete dodati prema ličnom ukusu: kašiku badem ili lešnik krema, kašiku meda, kašiku malteksa. Jabuku treba rendati u trenutku serviranja da bi se izbegla oksidacija, jer ona mora ostati bela. 

foto: stevepb-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno