Zdrava ishrana
15.09.2014.

Jelovnik za dobro raspoloženje

Vaše raspoloženje u velikoj meri zavisi od namirnica koje ste stavili u tanjir. Ako u dužem periodu obratite pažnju na ishranu, i redovno uzimate namirnice koje mogu da poprave raspoloženje, efeksti neće izostati.

Dobro raspolože podstiču i sveže voće i povrće, koje može da se jede u neograničenim količinama. Mi vam zato preporučujemo jelovnik koji se bazira na dosta voća i povrća uz obavezno konzumiranje čaja od majčine dušice i kantariona. Poznato je i da neke biljke pomažu da se održi zdravlje psihe i dobro raspoloženje. Na primer, primećeno je da kantarion pomaže da se olakšaju simptomi depresije isto kao i lekovi protiv ove bolesti. Ovo je naš predlog, a kombinacije su beskrajne.

Doručak: čaša ceđenog soka od grejpfruta ili pomorandže, pola jabuke ili pola banane, kriška integralnog tosta sa nemasnim sirom ili 1 kuvano jaje, obavezno čaj od kantariona i majčine dušice

Užina: jabuka ili breskva, jogurt s manjim procentom masnoće

Ručak: file od piletine, ćuretine, lososa ili skuše sa pola kašike maslinovog ulja, kuvana bundeva sa kašičicom cimeta i meda ili tanjir integralnih špageta ili pirinča sa povrćem i morskim plodovima. obavezno čaj od kantariona i majčine dušice, salata od bilo kojeg svežeg ili barenog sezonskog povrća, šolja voćne salate ili voćnog kompota.

Užina: čaša soka od paradajza ili boze, kriška pečenog tosta sa belim nemasnim sirom ili parče kozjeg sira ili šaka badema ili oraha

Večera: supa od povrća, mladi grašak ili pasulj sa paradajzom i kockicama posnog mesa (nabolji izbor je ćuretina), kriške integralnog dvopeka sa kašičicom maslinovog ulja i čaša dobrog crnog vina (125 ml).

NAPOMENA
U toku dana ili kada se osećate tužno, slobodno pojedite 4 kockice (25–30 g) crne čokolade koja sadrži minimalno 60% kakaoa.

foto: RitaE-pixabay,kelly-sikkema-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno