Zdrava ishrana
10.07.2014.

Sok od šargarepe, narandže i đumbira

Potrebno je:

3 narezane šargarepe
1 očišćena i nasečena narandža
Komadić oguljenog svežeg đumbira
Komadiće šargarepe, narandže i đumbira ubacite u sokovnik

Zašto je zdrava šargarepa?

Poboljšava vid
Šargarepa sadrži beta karotin i lutein, sastojke koji se nalaze u mrežnjači (retini). Poznato je da ova dva sastojka utiču na dobar vid, ali i štite od očnih problema kao što su glaukom. Takođe, pomažu kod tzv. noćnog slepila.

Jača imunitet
Sok od šargarepe bogat je raznovrsnim hranljivim sastojcima i antioksidansima koji jačaju imunitet.

Reguliše nivo šećera u krvi
Sok od šargarepe sadrži veliki procenat karotenoida, sastojaka za koje se smatra da deluju na uravnotežavanje nivoa šećera u krvi.

Korisna za kožu
Šargarepa je bogata vitaminima A i C koji pomažu u negovanju kože, sprečavaju njeno isušivanje, a blagotvorno deluju i u slučajevima psorijaze i mrlja na koži. Osim toga, antioksidansi iz šargarepe usporavaju proces starenja i pomažu u proizvodnji kolagena koji je odgovoran za elastičnost kože.

Poboljšava varenje
Ako popijete sok od šargarepe 20 minuta pre jela, stimulisaćete proizvodnju digestivnih sokova, što olakšava varenje. Takođe, sok od šargarepe sadrži rastvorljiva vlakna koja takođe poboljšavaju varenje.

Šargarepa je ukusna bilo da je pripremate na pari, kuvate, dinstate ili pečete. Ona se koristi kod kuvanja bistrih mesnih supa, bujona, sosova, variva ili u kombinaciji drugog povrća. Inače, ona je veliki izvor antioksidanta karotenoida, koji pomažu u zaštiti od bolesti krvnih sudova, nekih tumora, regulaciji šećera u krvi, a i poboljšava vid. Njen najpoznatiji karotenoid je beta-karoten, koji se u organizmu transformiše u vitamin A.

Sadrži posebnu vrstu vlakana, kalcijum-pektat, koji smanjuje nivo holesterola u krvi. A deluje i kao diuretik, smanjujući zadržavanje tečnosti, što umiruje cistitis. Šargarepa pomaže i u oslobađanju sluzi iz disajnih organa kod kašlja, bronhitisa i astme.

foto: josh-millgate-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno