Lekovito bilje
30.05.2014.

Lekovita moć kurkume

Kurkuma, začin koji daje kari prahu žutu boju, koristi se u indijskoj medicini kao digestiv. Svest o kurkumi i njenoj lekovitosti se stalno povećava. U Indiji se brojni zdravstveni problemi sa jetrom, probavne smetnje, kožnih bolesti i zaceljivanje rana odavno rešavaju kurkumom.

Kurkuma nije više začin koji se koristi samo u pripremi jela. Novo istraživanje sprovedeno od „SAD Department of Agriculture“ ( USDA ) otkriva kako kurkuma sadrži sastojak koji može da učini čuda za naše zdravlje.

Kurkumin je aktivni sastojak kurkume, a pokazalo se da ima širok spektar terapijskih efekata te sposobnost sprečavanja rasta raka ćelija i ubrzanja metabolizma. Kurkumin pomaže u lečenju upala koje doprinose rastu tumora, sprečava da kancerogeni oštete ćelijsku DNK i popravlja već nastala oštećenja DNK.

Razne laboratorijske studije pokazuju da kurkuma pomaže rast i širenje ćelija raka. Istraživanja pokazuju da može da zaštiti od raka debelog creva, kao i melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože.

Kurkuma može sprečiti nastanak, ali i smanjiti simptome alchajmerove i parkinsonove bolesti. Prethodna istraživanja su pokazala da kurkuma može izlečiti bolesti srca , artritisa i depresiju. Stručnjaci ističu kako je 300 do 500 mg kurkume dnevno sasvim dovoljno da biste zaštitili svoje zdravlje.

Kurkumu možete konzumirati i u obliku suplemenata, odnosno dodataka ishrani. To je ujedno prekrasan začin koji se koristi u pripremi mnoštva nacionalnih jela kojima daje poseban šmek.

Probavne smetnje

Kurkuma se smatra lekom protiv nadimanja. Možte je dodati u hranu, uključujući pirinač i pasulj, za poboljšanje probave, smanjenje gasova i nadutosti. Stimuliše proizvodnju žuči u jetri i podstiče izlučivanje žuči kroz žučnu kesu. Time se poboljšava sposobnost tela da vari masti.

Može se konzumirati kao ekstrakt ili u obliku probavnih tonika, koji se kombinuju s drugim lekovitim biljem. Deluje blagotvorno bez obzira na način na koji se koristi.

Bolesti jetre

Kurkuma je korisna zbog uticaja na jetru – ima slične sastojke za zaštitu jetre kao čičak i artičoka. Smanjuje nabrekle jetrene kanale te pomaže u lečenje hepatitisa, ciroze i žutice.

foto:stevepb-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Društvena igra 3D zmijice 31320
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.499,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Plišani ranac za vrtić Slon 10/0669
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.399,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Luka rasklopivi dušek za prenosive krevece    
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.599,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

02.
Jul
2017
Lekovito bilje
16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje