Lekovito bilje
30.05.2014.

Lekovita moć KURKURME

Kurkuma, začin koji daje kari prahu žutu boju, koristi se u indijskoj medicini kao digestiv. Svest o kurkumi i njenoj lekovitosti se stalno povećava. U Indiji se brojni zdravstveni problemi sa jetrom, probavne smetnje, kožnih bolesti i zaceljivanje rana odavno rešavaju kurkumom.

Kurkuma nije više začin koji se koristi samo u pripremi jela. Novo istraživanje sprovedeno od „SAD Department of Agriculture“ ( USDA ) otkriva kako kurkuma sadrži sastojak koji može da učini čuda za naše zdravlje.

Kurkumin je aktivni sastojak kurkume, a pokazalo se da ima širok spektar terapijskih efekata te sposobnost sprečavanja rasta raka ćelija i ubrzanja metabolizma. Kurkumin pomaže u lečenju upala koje doprinose rastu tumora, sprečava da kancerogeni oštete ćelijsku DNK i popravlja već nastala oštećenja DNK.

Razne laboratorijske studije pokazuju da kurkuma pomaže rast i širenje ćelija raka. Istraživanja pokazuju da može da zaštiti od raka debelog creva, kao i melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože.

Kurkuma može sprečiti nastanak, ali i smanjiti simptome alchajmerove i parkinsonove bolesti. Prethodna istraživanja su pokazala da kurkuma može izlečiti bolesti srca , artritisa i depresiju. Stručnjaci ističu kako je 300 do 500 mg kurkume dnevno sasvim dovoljno da biste zaštitili svoje zdravlje.

Kurkumu možete konzumirati i u obliku suplemenata, odnosno dodataka ishrani. To je ujedno prekrasan začin koji se koristi u pripremi mnoštva nacionalnih jela kojima daje poseban šmek.

Probavne smetnje

Kurkuma se smatra lekom protiv nadimanja. Možte je dodati u hranu, uključujući pirinač i pasulj, za poboljšanje probave, smanjenje gasova i nadutosti. Stimuliše proizvodnju žuči u jetri i podstiče izlučivanje žuči kroz žučnu kesu. Time se poboljšava sposobnost tela da vari masti.

Može se konzumirati kao ekstrakt ili u obliku probavnih tonika, koji se kombinuju s drugim lekovitim biljem. Deluje blagotvorno bez obzira na način na koji se koristi.

Bolesti jetre

Kurkuma je korisna zbog uticaja na jetru – ima slične sastojke za zaštitu jetre kao čičak i artičoka. Smanjuje nabrekle jetrene kanale te pomaže u lečenje hepatitisa, ciroze i žutice.

foto:lifepressmagazin.com, www.bodieko.si, flick.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

02.
Jul
2017
Lekovito bilje
16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje