Alternativna medicina
15.05.2014.

Med je lek za 100 boljki

Za primenu meda u medicini znali su stari Egipćani, Vavilonci, Arapi, Grci, Rimljani. Danas dobri poznavaoci pčelinjih proizvoda i apiterapeuti širom sveta smatraju da je zbog svog antitumorskog, hepatoprotektivnog, protivupalnog i kardioprotektivnog učinka, propolis lek za 21. vek.

Dr Verica Milojković, predsednica Srpskog apiterapeutskog društva, definiše apiterapiju kao komplementarnu naučnu disciplinu, spoj oficijelne medicine i tradicionalnog iskustva iz naroda.


- Sam naziv potiče od latinske reči „apis“, što znači pčela, i predstavlja primenu meda, polena, propolisa, matičnog mleča i pčelinjeg otrova u cilju očuvanja zdravlja i lečenja. Apiterapija se primenjuje širom sveta, a naročito je zastupljena u Rumuniji, Bugarskoj, Nemačkoj, Francuskoj i Rusiji, gde postoje vrhunski centri za lečenje pčelinjim proizvodima.

Moć meda


Osim vode, cxsadrži proste i složene šećere, vitamine B kompleksa, kao i vitamine C, H, K i D. U medu su biljni antibiotici - fitoncidi, koji poseduju antimikrobnu moć (ubijaju pojedine bakterije, dok drugima zaustavljaju razvoj). Pored bakterija, med uništava razne vrste gljivica, protozoa i ameba.


Najbolji način korišćenja meda


Naša sagovornica nam je otkrila koji je najbolji način korišćenja meda.
- Rastvorite med u vodi, voćnom soku, čaju ili mleku, jer će tako biti maksimalno iskorišćena njegova lekovita svojstva. Temperatura tečnosti, pri tome, ne treba da bude viša od 37 stepeni. U protivnom, med gubi svoja antimikrobna svojstva. U dodiru sa metalom, stradaju enzimi u medu, zato ga uvek treba zahvatati drvenom ili plastičnom kašičicom.

Čuva zube
Ona kaže da nije dobro da se med odmah proguta, već ga treba zadržati u ustima dva - tri minuta, uz stalno "mućkanje". Na ovaj način se dezinfikuje sluzokoža usne duplje, a med se direktno resorbuje pod jezikom, kao nitroglicerin. Za razliku od belog šećera, koji "krade" kalcijum iz zuba deteta, med ga svojim mineralnim sastavom čuva i pospešuje nicanje zuba.

Ne zalivajte med vodom


Najgori način uzimanja meda je kada se proguta, a zatim popije voda. Med je higroskopan, velike specifične težine, tako da padne na dno želuca, iritira sluzokožu i oduzima joj vlagu, pa je na taj način oštećuje. Ovom riziku su posebno izložena deca - upozorila je dr Verica Milojković.

foto:stevepb-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno