Alternativna medicina
24.04.2014.

Kako da prepoznate grčeve kod beba?

Stomačni grčevi su noćna mora svih roditelja, koji se sa ovim problemom susreću dvadesetak dana nakon rođenja bebe. Homeopatija nudi rešenje

Grčevi kod beba najčešće se javljaju između treće i četvrte nedelje života i traju dok beba ne napuni tri ili četiri meseca. Ima ih 40 posto beba. Ponavljaju se skoro svaki dan u kasnim poslepodnevnim i večernjim satima. Beba tada neutešno plače iako je sita i presvučena, grči ručice i nogice, šake su stisnute, lice crveno a stomak osetljiv na dodir. Ovi napadi posle izvesnog vremena, koje može da bude od nekoliko desetina minuta do nekoliko sati, spontano prolaze, kao da ništa nije bilo. U prve dve nedelje, kao i posle četvrtog meseca života grčevi se retko javljaju.

Zašto nastaju grčevi?

Pravi uzrok grčeva kod beba se ne zna, mada ima više teorija. Postoje bebe koje od početka halapljivo sisaju, tako da pri svakom gutljaju progutaju i malo vazduha. Veći deo progutanog vazduha beba izbaci podrigivanjem, a ostatak se spaja u veće mehurove vazduha i kreće duž creva. Prolazak ovog vazduha duž creva izaziva rastezanje i bol, zbog čega beba plače. Preporuka je češće podizanje bebe u uspravan položaj da podrigne.
Nekada se grčevi javljaju i zbog hrane koju majka jede. Najčešće namirnice koje nadimaju su kupus, pasulj, paradajz, citrusno voće... Ako sumnjate na je hrana jedan od razloga za nastanak grčeva kod vašeg deteta napravite mali test tako što ćete dve nedelje izbegavati ove namirnice. U tom periodu pratite da li je došlo do poboljšanja kod bebe.

Stres i privikavanje beba na novu sredinu


Neke bebe su osetljivije na promenu sredine i treba im više vremena za adaptaciju na novu sredinu koja ih okružuje. Svetlost, buka i mirisi, predstavljaju novine za bebu. Reakcija malog organizma je i grč muskulature creva, a kao posledica javljaju se grčevi. Pedijatri smatraju da je prvih 13 nedelja po rođenju deteta ključno za razvoj organa za varenje.
 

Homeopatija se pokazala veoma delotvornom kod grčeva.

Na temelju načela „slično se leči sličnim“ homeopatska medicina ne pokušava samo da potisne simptome, ona deluje tako da podstiče detetov vlastiti odbrambeni mehanizam.
Enterokind kapi će pomoći da beba kroz ovaj period prođe što uspešnije i sa što manje tegoba.
To su kapi u čiji sastav ulaze isključivo prirodne komponente, biljne i mineralne. Na prirodan način Enterokind rešava grčeve kod beba, bez obzira koji je uzrok njihovog nastanka.  

Pomozite svojoj bebi
Postoje položaji i postupci koji umirujuće deluju na bebu sa grčevima:
* držite bebu uspravno ili na trbuhu
* nosite je u „kengur“ nosiljci
* provozajte bebu u kolima, jer vibracije i kretanje mogu da je umire
* pustite tihu muziku u zamračenoj sobi i sedite sa bebom u stolici koja se ljulja
* duže kupajte bebu jer joj topla voda može prijati
* lagano masirajte bebin stomačić

 

 

 


Hrana koju treba da izbegava majka dok doji bebu


*kupus
*karfiol
*brokoli
*paškanat
*pasulj
*crni i beli luk
*citrusno voće
*začinjena hrana
*kofein
*alkohol

sponzorisani tekst
foto:alpen pharma

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Dodatna oprema SKU60705
Kids II Lounge Buddies Infant Positioner je plišani jastuk, čije konture vam o...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.499,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

10.
May
2024
Alternativna medicina
26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina