Roditeljstvo
25.04.2020.

Ovo su najbolji položaji za dojenje beba iz ugla savetnice za dojenje

Iako je za četiri godine organizovanja radionica za podršku dojenju Dečji sajt edukovao skoro 3.500 trudnica, naš onlajn magazin sa istim entuzijazmom prilazi svakoj novoj radionici i budućim mamama. Pitanja su brojna, neka zasnovana na realnim strahovima, neka na predrasudama, neka na lošim iskustvima, a na sve njih na radionici odgovora Milena Popević, vršnjačka savetnica za dojenje. Neka od pitanja sa kojim se ona često susreće odnose se na pravilni položaj za dojenje bebe.

Postoji li jedinstveni položaj za dojenje beba?

- Važno je znati da ne postoji univerzalni položaj koji bi odgovarao svakoj mami i bebi. Najbolji položaj za dojenje je onaj u kome će beba aktivno sisati, ali koji je istovremeno udoban i bezbolan za majku. Jedan od položaja koji se najčešće preporučuje i koji najčešće sve bebe lepo prihvate je onaj u kome je mama u poluležećem položaju, a beba leži okrenuta stomakom na mami. To je tzv. fiziološki položaj za dojenje - objašnjava Milena.

Dojenje blizanaca nije bauk

Na svakoj radionici obraduje nas i poneka trudnica sa blizanačkom trudnoćom. Njihove strepnje su uvek opravdane, ali i za njih Milena ima spreman odgovor. „Najbolji položaj za dojenje blizanaca je onaj u kome bebe aktivno sisaju, a mama je udobno smeštena i ne oseća nikakav bol u dojkama. Bebe su još u stomaku navikle na gužvu, pa im neće smetati međusobni kontakt prilikom dojenja. U slučaju blizanaca važno je ispratiti potrebe obe bebe. Nekada će bebe sisati istovremeno, a nekada će svaka imati svoj ritam, pa se tek tada može utvrditi i koji je položaj najzgodniji za dojenje. Sigurno je da će se vremenom, kako bebe rastu i položaji menjati, ali najvažnije je da svima bude udobno i da mamu ništa ne boli.“

Dojenje trojki (ne)moguća misija

Milena ističe da mame koje imaju tri bebe verovatno najviše brinu o tome hoće li imati dovoljno mleka. „Imaće ga ukoliko bebe sisaju na zahtev. Jedini način da se organizuje dojenje, je da se prate znaci koje nam bebe šalju i da se pokuša sa odgovaranjem na te znake. U ovom slučaju će mami svakako biti potrebna pomoć, neko ko bi smirio bebu koja čeka svoj red na podoj, a jedna od efikasnih načina da se beba umiri je „kontakt koža na kožu“, koji može da primeni bilo ko od ukućana. Naravno, dojenje tri bebe je veoma naporno za mamu, ali nije nemoguće uz adekvatnu pomoć i podršku.„

Kako da znam da li beba pravilno sisa?

„Da bismo bili sigurni da beba pravilno sisa, treba obratiti pažnju prvenstveno na hvat koji beba ima na dojci. Ukoliko mamu boli dok beba sisa, položaj treba popraviti. Ako beba ne napravi dobar vakum, to je takođe pokazatelj da položaj nije dobar. Važno je pratiti pokrete bebine brade i slušati da li guta.“ Milena ističe da su najbolji pokazatelji dovoljno unešene količine mleka mokre i ukakane pelene. 

Da li treba buditi bebu za podoj?

Mnoge buduće mame žele da znaju da li je neophodno buditi bebu za podoj s obzirom na pravilo da beba treba da sisa na svaka tri sata. „Kada govorimo o broju podoja kod novorođenčeta važno je naglasiti da dojenje za novorođenče nije samo hranjenje, već mnogo više od toga. U vremenskom intervalu od 24 časa beba bi trebalo da ima između 8 i 12 podoja. Veoma je retka situacija da beba ima samo 8 podoja tokom dana, pa je neki minimum u tom uzrastu 10 podoja, a maksimum ne postoji jer bebu treba dojiti kad god ona želi. Treba voditi računa i koliko beba spava. Mala beba ima mali želudac koji se brzo napuni, ali se i brzo isprazni. Majčino mleko se vari u proseku 2 sata, pa nije realno očekivati da novorođenče spava u kontinuitetu po 4-5 sati. Ukoliko se beba ne budi sama na 2-3 sata, onda je treba probuditi i podojiti. Bebe koje iz porodilišta izađu sa novorođenačkom žuticom treba buditi na svaka 2 sata i najvažnije pratiti koliko beba piški i kaki. Beba do 6 nedelje mora da ima stolicu svaki dan i minimum 6 mokrih pelena. 
Ovo su samo jedan mali segment pitanja o kojima Milena govori na radionicama u cilju pripreme budućih mama za uspešno dojenje.
Na sva ostala odgovore ćete dobiti na novoj besplatnoj online radionici koju organizujemo u utorak 28.aprila. Vi iz udobnosti Vašeg doma sa Milenom i ostalim predavačima. Ako želite da nam se pridružite, prijavite se klikom OVDE a mi ćemo Vam poslati link za logovanje i učestovanje u radionici.
slike:decjisajt.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi