Alternativna medicina
12.07.2021.

Da li ste čuli za brzi test za streptokok?

Brzi test za streptokok je relativno nova, brza i pouzdana dijagnostička metoda koja služi za određivanje bakterije streptokok u različitim tkivima.

Uobičajeno je da se uzima uzorak iz grla, mada je uzorak moguće uzeti i iz drugih sluznica. Uzorak se uzima specijalnim brisom, skuplja se sekret sa zadnjeg zida grla i sa oba krajnika. Procedura uzimanja brisa traje kratko, do pet sekundi, malo golica i to je sve. Dete treba da bude mirno zato što tom prilikom treba da se izbegne kontakt sa drugim strukturama usne duplje, kao što su unutrašnja strana obraza ili jezik. Uzorak se zatim stavlja u specijalnu podlogu, meša se nekoliko minuta i rezultati se očitavaju posle 10 do 15 minuta, što omogućava pedijatrima da odrede dalje korake u lečenju.

Kada se preporučuje test za streptokok?

Pre svega kod dece do 15. godine, kada se uglavnom javlja streptokokna infekcija grla i može izazvati komplikacije. Takođe se na ovaj način mogu odrediti kliconoše, to su osobe koje prenose streptokok, a nemaju ispoljene znake infekcije. Kliconoše se obično decaškolskog uzrasta. Brzi test se može raditi i nakon kontakta sa osobom koja je obolela od streptokokne infekcije ili u toku epidemije reumatske groznice.

Šta je streptokok?

Streptokok je veoma zarazna bakterija, koja je u najvećem broju slučajeva izazivač infekcije ždrela i krajnika. Kod dece do tri godine starosti, streptokokna infekcija javlja se u obliku blage upale nosa i ždrela. Nakon kratkotrajne inkubacije od jednog do tri dana, nastupa naglo s povišenom temperaturom, jakom grloboljom, glavoboljom i bolovima u zglobovima.

Šta je streptokokna upala nosa i ždrela?

Streptokokna upala nosa i ždrela blaže je streptokokno oboljenje, a manifestuje se blago povišenom temperaturom, grloboljom, „nazalnim“ govorom i crvenilom ždrela. Kod beba i male dece infekcija streptokokama iz nosa i ždrela često se proširi na srednje uho, alimfni čvorovi na vratu obično su uvećani.

Zašto je važno da se uradi brzi test za streptokok?

Važno je da se utvrdi da li je u pitanju streptokokna infekcija grla da bi se što pre započelo sa lečenjem antibioticima. Za razliku od bakterijskih infekcija grla, kod virusnih se ne uvode antibiotici, zato što nemaju efekta na tok bolesti, nego samo simptomatska terapija.

Tonsilotren ima rešenje za česte upale grla

Ako vaše dete ima česte upale grla, isprobajte Tonsilotren, nemački prirodni preparat. Pažljivo odabrane i kombinovane homeopatske, biljne i mineralne aktivne sirovine u leku Tonsilotren omogućavaju: smanjenje bola u grlu kod virusnih infekcija, smanjuje mogućnost pojave ponovnih infekcija grla i upale krajnika i podstiče odbrambene mehanizme samoizlečenja odnosno jača imuni sistem. Tonsilotren podstiče jačanje imunog sistema u celini, ubrzava zarastanje oštećenih tkiva i sprečava ponovne angine i to za dva i po puta, kako su pokazala brojna klinička ispitivanja.

foto: foresturgentcare.com,pexels, arhiva redakcija

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Pearhead blokovi kocki su savršen rekvizit za fotografisanje vašeg malo...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.100,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Guralice 428, lal
 Motor guralica 428
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.399,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Edukativne 3838622261700
Poseduje mogućnost paljenja svetla, kada prikazuje geo-političku podelu sveta (svaka d...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.399,00 RSD
3.999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Oct
2021
Alternativna medicina
24.
Sep
2021
Alternativna medicina