Alternativna medicina
09.05.2013.

AM-homeopatija

Lečenje dece homeopatijom sve popularnije


RAVNOTEŽA
Homeopatski lek podstiče telo da se samo izbori sa bolešću, tako što prvo uspostavi ravnotežu u organizmu.


Koliko je homeopatija blagotvorna kod dece, pitali smo homeopatu Gordanu Jovanović.

- Homeopatija je naročito delotvorna u dečijem uzrastu jer su slike bolesti tipične i lako prepoznatljive, a odgovor dece je brži i celishodniji pošto je vitalnost na višem nivou nego kod odraslih – objašnjava za Decji sajt naša sagovornica.

Leči upale i alergije

Ona kaže da se homeopatija pokazala delotvornom kod raznih oboljenja i tegoba koji muče najmlađe.
- Upale srednjeg uha učestale kod male dece, kao i upale sinusa i glavobolje kod školske dece odlično reaguju na homeopatiju. Sklonost infekcijama usled oslabljenog imuniteta, najčešće izazvanog upotrebom antibiotika, prava je indikacija za homeopatsko lečenje. Interesantno je spomenuti da neke smetnje koje uključuju i psihološki faktor mogu biti obuhvaćene jednim lekom koji uklanja i nekoliko tegoba istovremeno, ističe Gordana Jovanović.
Proleće je vreme alergija, a homeopatija, na sreću, i tu postiže odlične rezultate.

– Radovi iz medicinske literature dokazuju da je homeopatija isto toliko efikasna u lečenju alergije kao i klasična antialergijska terapija, s tim što je homeopatija jeftinija, bezbednija i nema nikakvih štetnih dejstava na organizam. Može se koristiti u svim uzrastima i uz svu ostalu medicinsku terapiju – kaže prof. dr Branimir Nestorović, pulmolog i načelnik Odeljenja za pulmologiju Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.


Klin se klinom izbija

Homeopatija je medicinska doktrina i veština lečenja, a njen osnovni princip je zakon sličnosti koji glasi: bilo koja supstanca, koja dovodi do bolesti, može da izleči sličnu bolest,pa je neophodno da između pacijenta i odabranog leka stoji znak sličnosti.
Bez obzira na podeljenost struke, homeopatiju je priznala i Svetska zdravstvena organizacija, prema čijem izveštaju ovaj metod lečenja zauzima drugo mesto u svetu, odmah iza kineske medicine. U Rusiji, Češkoj, Mađarskoj, Belgiji, Portugaliji, Rumuniji i Litvi homeopatsko lečenje je izjednačeno sa konvencionalnom medicinom. U Rusiji Homeopatsko društvo ima svoj odsek pri Akademiji nauka, a Rusi toliko veruju u moć homeopatije da nema apoteke u kojoj se ne mogu nabaviti homeopatski preparati. Britanska kraljevska porodica se više od 100 godina leči homeopatijom, a kraljica je diplomirani homeopata. U Srbiji je, međutim, homeopatija dugo bila zapostavljenja, zakonski je priznata tek od 2007. ali danas i kod nas ima sve veći broj pristalica.
- Klasična homeopatija se bavi vraćanjem konstitucije u stanje ravnoteže, pošto bolest nije ništa drugo do poremećena ravnoteža. Deca su u stanju da na spontan način izraze svoju prirodu, ali je neophodno učešće roditelja u opisu tegoba i svih pratećih reakcija koje su neobično važne za procenu odgovarajućeg leka.

Lek prema karakteru

Deca mogu pripadati različitim homeopatskim tipovima. Tako mogu biti toplokrvni ili zimogrožljivi, ekstrovertni ili introvertni, skloni kožnim ili respiratornim simptomima...
- Nije zanemarljiva ni porodična anamneza, koja ponekad doprinosi razumevanju dečijih tegoba. Neki tipovi dece su prepoznatljivi po građi. Tip deteta kome je potreban Phosphorus je svetle puti, izdužene gradje, previsok za svoj uzrast. Nasuprot njemu, Calcium carbonicum tip je pastozne konstitucije i bezvoljan. Tip Arsenicum je skladne gradje i neizbežno ga karakteriše preterana urednost, sklon je da burno reaguje na najmanju nepravilnost. Pulsatilla tip deteta je svetle kože i kose, sklon da pocrveni i želi da je u centru pažnje. Može biti i tamnoputo, ali prepoznatljivog neodlučnog i zavisnog karaktera. Sulphur tip je posebno zanimljiv jer postoji u dva suprotna varijeteta. Može biti krupan ili mršav i poguren, a tako je i karakterno podeljen na praktičara i idealistu. Natrium muriaticum dete je sitno i nedovoljno razvijeno, češće medju devojčicama. Chamomilla dete je prepoznatljivo po ljutnji i kapricioznosti, a važno je razumeti da je to uslovljeno preteranom osetljivosću na sve uticaje, posebno na bol.


5 indikacija za homeopatsko lečenje dece:
- ponavljane upale srednjeg uva
- sklonost respiratornim infekcijama i bronhoopstrukcijama
- slab apetit i opsta sklonost infekcijama
- alergije
- psihološke smetnje od poremecaja sna do loše koncentracije ili glavobolje

Info

-Homeopatija se primenjuje od kraja 18. veka.
-Osnivač homeopatije je nemački lekar i hemičar Samuel Kristijan Haneman, koji je u knjizi “Medicinski organon” izneo osnovne principe homeopatskog lečenja.
-Reč homeopatija nastala je od grčkih reči “homeo” što znači slično i “pathos” što znači patnja.
- U Srbiji se homeopatija prvi put spominje u knjizi dr Petra Stankovića “Božanstvena medicina”, koja je izdata 1941. godine.
-Cilj homeopatskog lečenja je isceljenje a ne trenutno olakšanje simptoma.
Koliko košta homeopatsko lečenje?
Prosečna cena lečenja homeopatskim načinom iznosi oko 30 evra, s tim što vam je homeopata dostupan u svako doba dana, te uvek možete da mu se obratite i rešite sve svoje nedoumice.

Autor: Olga Petrović

 

Za sve one koji žele da postave pitanje homeopati dostupan je kontakt info@decjisajt.rs

 

Čitateljka Lela Jevtić iz Kruševca je pitala Gordanu koliko je homeopatija uspešna u lečenju ekcema.

Gordana: Što se tice ekcema, homeopatija pruža mogucnost da se problem trajno izleči. Ne može se postici brzo izlecenje, ali je usmerena na sprečavanje preterane upotrebe kortikosteroidnih masti. Takođe, od velike važnosti je što se, podizanjem imuniteta, prevenira kasniji razvoj bronhoopstrukcija i astme, koji su karakteristicni za tu konstituciju. Dakle, odgovor je DA.

Čitateljka Maja Kovač je pitala koliko je homeopatija uspešna u lečenju čestih gnojnih angina kod dece.

Gordana: Streptokokna gnojna angina je akutna bakterijska infekcija ždrela. Izazivač je beta-hemoliticki streptokok grupe A i uspešno se leči antibioticima. Lek izbora je penicilin ili makrolidni antibiotici kod alergije na penicilin. Klinički se prepoznaje po povišenoj temperaturi, gnojnom eksudatu na krajnicima, uvećanim i bolnim limfnim čvorovima vrata, bolnom i otežanom gutanju. Terapija antibioticima je opravdana ukoliko je u bakteriološkom nalazu izolovan streptokok. Samo četvrtina dece sa tonzilarnim eksudatom ima streptokoknu infekciju. Retko se javlja pre pete godine života, a ne ispoljava se pre treće godine, usled nedostatka receptora u ždrelu. Komplikacije mogu biti veoma ozbiljne i zbog toga je neophodno lečenje, ali nije štetno terapiju odložiti za jedan dan radi izolacije izazivača.
Homeopatski lekovi su indikovani upravo kod dece sa ponavljanim anginama. Jednokratno je moguće primeniti antibiotik i dovesti do trajnog izlečenja, ali kod konstitucione sklonosti, homeopatija je daleko delotvornija. Moguće je izboriti se sa oslabljenim imunitetom sluznice ždrela uz pomoć sopstvenih snaga organizma. Individualnim pristupom se sagledava problem kao deo celokupne ličnosti sa specificnim osobinama, ali je veoma važno i detaljno proučiti lokalni nalaz i simptome. To se odnosi na bolnost i tvrdoću limfnih čvorova, bolnost i boju krajnika, eventualno prisustvo grizlica, stepen otečenosti limfnih čvorova, krajnika, resice, izgled jezika, prisustvo zadaha, pojačano lučenje pljuvačke noću, tip i propagaciju bola... Prate se i tzv. modaliteti - sta izaziva promenu stanja u smislu pogoršanja ili poboljšanja. Od značaja su i opšte pojave - afiniteti prema hrani i piću i izmenjenost u bolesti (Belladonna će žudeti za limunadom mada nije žedna), dominacija levostranih ili desnostranih simptoma, zimogrozljivost ili toplokrvnost, nagli ili postepeni skok i visina temperature, znojenje... Uzročnik je poznat, ali je za što tačniju terapiju ponekad presudno da li je bolest počela usled naglog rashladjivanja, posle izlaganja vetru, nakon promene vremena, virusne infekcije, napora, ljutnje, straha... Postoje i komercijalni homeopatski preparati (gotovi višekomponentni lekovi), ali je individualno odredjen lek bolji izbor za čitav organizam.
Konstituciona terapija se primenjuje van akutne infekcije i očekuje se ređa pojava angine i poboljšanje zdravlja na svim nivoima.

Odgovor za Dunju Lazarević
Pojava herpesa pri prehladi je znak da je do prve infekcije virusom herpesa došlo ranije i ne postoji način da se herpes, koji je već izbio, magično ukloni. Promena perzistira sedam do deset dana, prolazeći kroz različite faze - od peckanja i crvenila, preko vodenih mehurića (vezikula), do kruste. Krusta otpada ne ostavljajući ožiljak, a virus HSV tip 1 ostaje u organizmu, da bi se reaktivirao pri odredjenoj provokaciji. Klasični antivirusni lekovi suzbijaju pojavu herpesa ako se primene lokalno u najranijoj fazi. Medjutim, oni ne smanjuju mogućnost ponovnog izbijanja pri sledećoj prehladi. Osim toga, poremećaj je u energetskoj ravnoteži, a herpes je samo manifestacija tj. posledica. Homeopatski tretman utiče na unutrašnji poremećaj, a izgled i lokacija herpetičnih promena pomažu u ispravnom odredjivanju konstitucionog leka. Kada se on primeni, doći će do podizanja opšte otpornosti i herpes će se pojavljivati sve redje ili, u idealnom slučaju, prestati da se ispoljava.
Postoje tipične konstitucije kod kojih se najčešće pojavljuje herpes. Neki će imati pogoršanje od izloženosti suncu ili jakim emocijama, sadržaj mehurića biće bistar i pojavljivaće se pretežno oko usana ili na bradi. Uz to se mogu uklopiti i osobine kao stidljivost, uvredljivost, zatvorenost, odgovornost, urednost, sklonost glavobolji od sunca, opstipaciji itd.
Kod drugog tipa će biti izraženiji svrab, pa i zagnojavanje sa žutim krustama. Pojavljivaće se i na nosu, iza ušiju, a ozbiljniji oblik može da zahvati i roznjacu oka. Ako ostavi ožiljak na rožnjaci, dolazi do oštećenja vida, te ovaj oblik zahteva obavezni nadzor oftalmologa! Ako se običan herpes javlja na donjoj usni, a nastupi su periodični i dete generalno ima fleke po koži to nas upućuje na tip koji je, uz to, još i razdrazljiv, ljubomoran, intelektualan, nedruželjubiv. Može biti upadljivo ravnodušan ali osetljiv na muziku i voli ples, što će ga razlikovati od drugih sličnih tipova...  Najvažniji efekti primene homeopatskog konstitucionog leka su mnogo dublji i dalekosežniji od tretmana samog herpesa. Cilj nam je bolje ukupno zdravlje, a herpes je samo deo toga i pomaže nam u dijagnostici i praćenju efekata primenjene terapije.

Ostavi komentar

Ostali komentari

 • Neda
  Neda

  Čula sam da je to dobra stvar kod nas nema nijedan stručnjak za tu vrstu lječenja .Zanima me dali sse može lječit alergiski bronhitis homeopatijom?

  23.10.2014. 16:03
 • Admin
  Admin

  Postovana, prosleđujemo Vam odgovor: Homeopatija je veoma delotvorna u tretmanu respiratornih tegoba kod dece. Kao i u drugim slucajevima, podrazumeva procenu celokupne slike simptoma, kako bi bilo moguce odrediti lek za duzu primenu. To se zapocinje u mirnoj fazi, sa povremenim ponavljanjem leka. Nekada je potrebno dopuniti terapiju drugim lekom. Za faze pogorsanja, koje su kod alergijskih tegoba vezane za sezonu, mogu se odrediti akutni lekovi. Desava se da se ne moze precizno proceniti da li je novonastalo akutno pogorsanje samo prolazna korisna reakcija na ranije uzeti homeopatski lek koji deluje na dubljem nivou. Zato je ipak bolje neke povremene krize ublazavati standardnom terapijom, a homeopatski delovati u mirnim periodima i postepeno trajno izleciti pacijenta. Tip dece koja su sklona bronhitisu je prepoznatljive konstitucije, svetlijeg tena, ociju i kose. Cesce mogu patiti i od ekcema od ostale dece, ili im je koza sklona koprivnjaci i generalno osetljiva. Postoje i razlicite fine razlike koje mogu biti presudne za pravilan izbor leka. Najopstije osobine koje se odnose na znojenje, pogorsanje vezano za doba dana, vlagu, hladnocu ili toplotu su neobicno dragocene za homeopatsko pravilno propisivanje leka. Sve to pokazuje koliko je individualan pristup u homeopatiji vazan za svaki pojedinacni slucaj i da je nemoguce dati rutinsku procenu, jer bi to znacilo udaljavanje od sustine homeopatije. Takođe, od 2007. godine homeopatija zvanicno priznata i kod nas kao dopunski metod lecenja. To je navelo mnoge lekare da se usavrse u ovoj oblasti. U Srpskom lekarskom drustvu se sprovode jednogodisnje edukacije, a visegodisnje studije je moguce pohadjati u udruzenju "Simillimum", u Beogradu i "Hahnemann" u Novom Sadu. Srdacan pozdrav

  27.10.2014. 11:31
 • Mirjana
  Mirjana

  Postovani, borim se vec cetiri meseca sa Streptococcus pyogenes. Mladji sin je prvi put imao sarlah kad ih je dobio, i svaki sledeci je bio blazi ali uvek propraceni upalama grla. Potvrdjeno vadjenjem krvi, ASTO testom i brisom zdrela.Posle toga smo otkrili i kod starijeg sina iz brisa zdrela, jer nije imao nikakve simptome bolesti. Stariji je popio je terapiju Macropena, 10 dana ali su i posle toga prisutne bakterije u velikom broju. Interesuje me da li se Streptococcus leci i ukoliko nema nikakvih simptoma bolesti? Da li mogu da mu izazovu ostecenja srca? Da li to znaci da je stariji sin kliconosa? Ako jeste, kako sacuvati mladjeg? Mladji je 40 dana pio antibiotike u poslednjih 4 meseca. Ja bih da probam sa homeopatijom, pa me intersuje da li postoji homeopatski lek za ovu bakteriju? Unapred hvala, zabrinuta mama

  31.05.2016. 14:27
 • Admin
  Admin

  Postovana, prosledili svo Vase pitanje homeopati. Cim dobijemo odgovor, isti cemo proslediti. hvala. Decjisajt

  31.05.2016. 14:38
 • Admin
  Admin

  Poštovana, različite su preporuke lekara da li je kliconoštvo uopšte potrebno lečiti. Budući da Vaš stariji sin nema simptome bolesti, može se zaključiti da spada u 20% dece koja su nosioci ove bakterije u ždrelu, kao dela saprofitne flore. Kasne komplikacije streptokokne infekcije, tzv. sekvele, ne nastaju u toku akutne bolesti, već predstavljaju imunološkim mehanizmom nastale reakcije, uglavnom nakon višekratne infekcije. Da bi se takva reakcija razvila, ipak je neophodno da u toku određenog perioda vremena izazivač bude prepoznat kao patogen, a to podrazumeva vidljive znake bolesti. U slučaju da se ne leči ili postane hronično stanje rezistentno na terapiju, što je uobičajeno ako su krajnici u lošem stanju i u kriptama sadrže žarišta koja su nedostupna konvencionalnoj terapiji, postoji verovatnoća da se razviju sekvele. Pošto ste Vi sprovodili terapiju po savetu pedijatra, nema osnova za brigu da je nešto propušteno. Kod mlađeg dečaka postoji sklonost infekciji, ali i mogućnost da organizam to i sam nadvlada. Ako se to ne dogodi, bilo bi korisno stimulisati ga homeopatskim lekovima u cilju smanjenja učestale antibiotske terapije. Homeopatija ne može da bude usmerena protiv bilo kog izazivača, ali delujući na čitav organizam dovodi do boljeg imunog odgovora na sve infektivne agense, uključujući i streptokok. Tako da bi moglo da se očekuje da mlađi dečak postane manje podložan istoj i drugim infekcijama. To ponekad zahteva više vremena nego lečenje antibioticima, ali je netoksično i utiče na organizam u celini, lečeći i neke propratne smetnje. Takođe je veoma verovatno da dve osobe dobiju različit homeopatski lek u slučaju iste bolesti, zbog individualnog pristupa ličnosti pacijenta, uključujući i psihološke aspekte. U većini slučajeva homeopatsko lečenje daje bolje i brže rezultate kod dece zato što je vitalnost na višem nivou nego kod odraslih.

  02.06.2016. 13:29
 • dragana
  dragana

  Pozdrav, molim vas imam cerku koja ima nepunih 6 godina, ima veoma izrazeno gadjene prema hrani konkretno mesu, krompiru , svim vrsta kuvanih jela, zaista ne znam kako sam je othranila. uglavnom jede supu, pasulj, testenine. da li bi joj mogla dati neke homeopatske kapi za apetit. hvala na odgovoru

  13.11.2016. 22:19
 • Admin
  Admin

  Postovana, uputili smo pitanje homeopati, cim dobijemo odgovor isti cemo Vam proslediti. pozdrav

  14.11.2016. 08:39

Preporučeno