Alternativna medicina
22.09.2018.

Radujte se prvom zubu

Nicanje zubića zna da bude veoma bolno i traumatično kako za bebu, tako i za roditelje. Ova faza počinje kad prođu grčevi i ponekad traje po nekoliko meseci, pa vi računajte koliko je to neprospavanih noći, suza, plača... Kod nekih beba izbijanje zuba prolazi neosetno, dok se kod drugih smenjuju uznemirenost, lokalna osetljivost, promena raspoloženja, pojačano lučenje pljuvačke, smanjen apetit, crvenilo na obrazima, loš san, a ponekad i blaga temperatura i osip po telu.

Odontogeneza, kako se stručno naziva formiranje zuba, složen je proces. Kako kažu pedijatri, razvoj zuba od od embrionalnih ćelija počinje između šeste i osme nedelje trudnoće, a formiranje zuba u 20. nedelji.
Čitav proces odontogeneze odvija se kroz tri glavne faze – faze rasta i razvoja zuba, faze erupcije i faze okluzalne adaptacije. Upravo u fazi aktivne erupcije dolazi do pojave različitih simptoma koje roditelje često povezuju sa bolnim nicanjem zuba.

Kod beba se, obično, prvo pojavljuju donji, a zatim i gornji centralni sekutići, a kasnije, od šestog do 11. meseca, i bočni sekutići. Posle pauze od dva-tri meseca, u uzrastu od 11 do 18 meseci, niču donji, a potom i gornji kutnjaci, a oko prvog rođendana većina beba ima osam zubića. Između 15. i 22. meseca života niču donji, a potom i gornji očnjaci, a na kraju, između 19. i 30. meseca, niču „petice“, poslednji mlečni zubići. Sa tri godine dete bi trebalo da ima sve mlečne zube.
 

Nicanje zuba može da se olakša na razne načine, pa i homeopatijom. U kliničkoj studiji sprovedenoj u Rusiji tokom 2009. godine, u kojoj je učestvovalo 200 dece, utvrđena je bezbedna i efikasna primena homeopatskog leka „Dentokind“. Pokazalo se da ovaj preparat rešava problem hipersalivcije, preosetljivosti desni, gubitka apetita, bola u uhu, iritiranosti i nervoze.
„Dentokind“ tablete se prodaju i u našim apotekama, a uzimaju se jednostavno. Ili ih rastvorite u kašičici vode ili ih dajte detetu da ih otopi u ustima. Ako za tri dana ne dođe do poboljšanja ili se javi pogoršanje, konsultujte se sa pedijatrom.

Promo tekst
Foto: matt-walsh-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno