Alternativna medicina
18.10.2013.

Šta je hiropraktika?

 Šta je hiropraktika?

10 pitanja za Milana Stjepanovića, fizioterapeuta i hiropraktičara

Šta je hiropraktika i od kada se ona primenjuje u Srbiji?
- Manuelne tehnike mobilizacije zglobova su preventiva ali i kurativa. To su neki od najstarijih vidova lečenja od postanka čovečanstva do danas. Primenjivali su ih svi narodi sveta od Japana do Amerike i Australije, Afrike i Bliskog istoka. I naši stari su je primenjivali od davnina ali su neki zapadni narodi razvojem nauke bili pametniji od nas pa su te tehnike opisali, razradili, proučili indikacije i kontraindikacije, stavili to na papir, dali mu ime, stavili pečat na to i otvorili škole. I sada to znanje prodaju. Pedesetih godina 20. veka prof.dr Živojin Zec pokreće Višu fizioterapeutsku školu u Beogradu iz koje su izašle mnoge generacije uspešnih fizioterapeuta koji su osposobljeni za primenu manipulativnih i mobilizacionih tehnika.

2. U kojim slučajevima je hiropraktika najefikasnija?
- Najefikasnija je kod svih iščešenja zglobova.

3. Da li pre odlaska kod hiropraktičara treba posetiti lekara?
- Nije obavezno ali je preporucljivo. Ako je lekar edukovan treba ga posetiti i uraditi rendgen dijagnostiku.

4. Koliko je hiropraktika bezbedna?
- Potpuno je bezbedna ukoliko je primenjuje edukovano medicinsko osoblje sa licencom.

5. Mogu li deca da budu podvrgnuta ovoj metodi lečenja?
- Da, ali je impuls primene spoljašne sile mnogo blaži. Meka tkiva su mnogo elastičnija i zato se prvenstveno savetuje primena mobilizacionih tehnika, fizioterapija, kineziterapija i hidroterapija.

6. Koji su najčešči razlozi koji dovode do bolova u leđima?
- Razvojem nauke i tehnologije čovek se vratio u fetus položaj! Vreme provodi u automobilima, ispred kompjutera, a mi smo stvoreni da trčimo, skačemo, penjemo se, bacamo, hvatamo i beremo. Zbog savremenog načina života i neprirodnog radnog položaja, mišići nam slabe pa nam i osnovci pate od bolnih sindroma.

7. Koji položaj je najbolji za spavanje?
- San je neophodan regenerator organizma, a položaj je uvek u horizontalnoj ravni na srednje mekoj ili tvrdoj podlozi. Ostalo je individualni osećaj.

8. Treba li voditi računa o načinu na koji se ustaje iz kreveta?
- Obavezno, jer niko od nas se nije bacio u krevet nego je prvo seo a zatim oborio trup i podigao noge, pa stoga obrnutim redom treba i ustati.

9. Šta je preventiva za sva oboljenja kičmenog stuba? 
- Zemlja, voda, vazduh. Priroda i rekreacija. Šetajte što više! Kad god imate priliku da idete peške iskoristite to; umesto lifta koristite stepenice; nema potrebe da koristite automobil za odlazak dva bloka dalje od kuće... Što više boravite na vazduhu, upijajte sunčeve zrake. Sunce je izvor zdravlja, posebno za žene u menopauzi koje u tom periodu izraženo počinju da obolevaju od osteroporoze.

10. Koliko su važne vežbe i pravilno držanje?
- Ukoliko prinudni faktori poput sedenja i transporta preovlađuju jedina preventive su rekreacija, vežbe i sport. Znam da su teretane popularne, ali to je zatvoren prostor. Izađite napolje i aktivno udišite punim plućima!

 

slika:b92.net

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

10.
May
2024
Alternativna medicina
26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina