Alternativna medicina
21.02.2018.

Ne preskačite preglede

Od prvog pregleda, onog koji se radi neposredno po rođenju, pa do sistematskog pred upis u prvi razred osnovne škole, zdravlje, rast i razvoj deteta treba redovno pratiti. Sistematski pregledi su važni radi prevencije bolesti, ranog otkrivanja poremećaja, a samim tim i uspešnijeg lečenja. Obavljaju se u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, privatnoj pedijatrijskoj ordinaciji ili u domu zdravlja, i obuhvataju merenje težine i visine, procenu opšteg stanja, uhranjenosti, psihomotornog razvoja, vida, sluha, razvoja govora, kontrolu zuba...

Najviše pregleda obavlja se u prvoj godini života, u prvom, drugom, trećem, petom, šestom, devetom i dvanaestom mesecu. Prvi sistematski pregled podrazumeva opšti klinički pregled, merenje težine, dužine tela i obima glave, prikupljanje podataka o porođaju, prvim danima kod kuće, podatke o spavanju, ishrani i napredovanju deteta. Ultrazvučni pregled kukova radi se u drugom, četvrtom i po potrebi šestom mesecu, kompletna krvna slika u šestom, a pregled stomatologa u devetom mesecu, odnosno po nicanju prvih mlečnih zubića.

Posle prve godine, sistematski pregled se obavlja jednom godišnje i on, osim pregleda pedijatra, u zavisnosti od uzrasta, obuhvata ORL, oftalmološki, fizijatrijski i stomatološki pregled, procenu logopeda i laboratorijske analize krvi i urina.
U drugoj godini dete se vodi na preventivni pedijatrijski pregled, dok je u trećoj godini života obavezan i pregled logopeda radi procene razvoja govora i eventualne korekcije s kojom treba krenuti na vreme. Takođe, pred polazak u vrtić, potrebno je uraditi sistematski pregled koji obuhvata pregled pedijatra, krvnu sliku i perianalni bris.

Pred upis u prvi razred školski psiholog radi procenu detetove zrelosti i sposobnosti, a pregledi koji se obavljaju u zdravstvenoj ustanovi radi procene zdravstvenog stanja podrazumevaju ORL, oftalmološku, stomatološku, fizijatrijsku kontrolu i razgovor sa logopedom. Sa svim ovim rezultatima i analizom krvi i urina dete odlazi pedijatru koji će proceniti njegov rast, uhranjenost i razvoj, a potom mu meri krvni pritisak, daje obavezne vakcine predviđene za taj uzrast i izdaje potvrdu da je dete zdravo i u fizičkom smislu spremno za školu. Bez nje ne može da se obavi upis.

Osim redovnih sistematskih pregleda, pravilnom rastu i razvoju i prevenciji oboljenja doprinose i zdrave životne navike. Ako se dete zdravo hrani, ako unosi dovoljno tečnosti, ima redovnu, umerenu fizičku aktivnost, ako provodi dosta vremena u prirodi, na svežem vazduhu, odmara se, odlazi na spavanje na vreme, ako nije izloženo štetnim spoljnim uticajima kao što su zagađen vazduh, buka i razni toksini, biće otpornije na viruse, bakterije, zarazne i nezarazne bolesti.
U jačanju imuniteta, koji je ključan za zdravo odrastanje, osim dobrih navika i pravilne ishrane svakako pomažu i homeopatski preparati. Među njima se svakako izdvaja „Imunokind“ iz bogate palete proizvoda „Mama Natura". jer može da se uzima od najranijeg detinjstva.
Inače, kompletna „Mama Natura“ linija homeopatskih lekova za bebe i decu predstavlja prirodnu podršku pravilnom i prirodnom razvoju.

Foto: afcurgentcareeastwichita.com, eehealth.org, odishatv.in, mcreelearningcenter.com 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno