Alternativna medicina
23.09.2013.

Virusne bradavice nisu nepobedive

Virusne bradavice nisu nepobedive


Glosa

Jak imunitet
Jedan od preduslova za borbu protiv bradavica jeste jačanje imuniteta. Treba jesti dosta voća i povrća jer ono sadrži i hranljive i lekovite sastojke koji povećavaju otpornost organizma na dejstvo virusa.

Bradavice su benigne, neravne izrasline na koži izazivane humanim papiloma virusima. Virus se prenosi direktnim ili indirektnim kontaktom s obolelom osobom, a od inkubacije do pojave bradavica nekada prođe i po nekoliko meseci.

Bradavice se pojavljuju svuda po telu, a najčešće na prstima šaka, uglavnom uz nokat, na nadlanicama i stopalima. Kod dece se mahom javljaju na licu, kod muškaraca ispod brade, a kod žena na nogama.

Dugotrajno lečenje

- Virusne bradavice su izrasline na koži koje nastaju zbog delovanja humanog papiloma virusa (HPV) na najpovršniji sloj kože (epidermis). Do infekcije dolazi direktnim kontaktom sa inficiranom osobom i nakon inkubacionog perioda koji može trajati i više meseci dolazi do razmnožavanja virusa u ćelijama epiderma što se na koži manifestuje pojavom različitih izraslina  zavisno od tipa HPV-a – objašnjava dr Bratislav Spasić, specijalista dermatovenerologije i profesor u Farmaceutsko-fizioterapeutskoj školi u Beogradu.

Izolovano je više od 80 tipova humanih papiloma virusa pa se na koži mogu pojaviti različiti klinički modaliteti - obične bradavice, duboke bradavice na tabanima, dečije ravne bradavice, končaste bradavice, genitalne bradavice...
Najnovije studije pokazuju da se pored ovih klasičnih bradavica humani papiloma virusi nalaze i u mekim fibromima, pa ih možemo smatrati visećim virusnim bradavicama. 
- Najčešće su lokalizovane na koži vrata, pazuha, očnim kapcima i pregibima. Ovi meki fibromi su izrasline na koži blago hiperpigmentovane sa karakterističnom tankom peteljkom. Sem ružnog estetskog efekta, povreda bradavica i mekih fibroma može dovesti do iritacije, upala i bola – ističe dr Spasić.

Uklanjanje bradavica

Opšte indikacije za lečenje svih  vrsta bradavica i mekih fibroma na koži su želje da se uklone kozmetički neprihvatljive lezije i umanje tegobe do kojih one dovode kao što su iritacija, krvarenje i bol.
- Lečenje treba prepusititi stručnim osobama koje će na osnovu uzrasta bolesnika, dužine trajanja bradavica, lokalizacije i kliničkog oblika odabrati najpovoljniji terapijski režim – naglašava naš sagovornik.
Danas se koriste razne metode za uklanjanje bradavica. Od mazanja različitim kremama i melemima, do hirurškog uklanjanja. U novije vreme se koriste metode spaljivanja bradavica laserom, smrzavanje tečnim azotom i uklanjanje radotalasima. Svakako treba otići kod lekara po savet i dijagnozu.
Postoje i druge, stare tradicionalne metode za uklanjanje bradavica, koje su se još od davnina pokazale kao dosta efikasne.

Prirodni lekovi

Fitoterapija pokazuje određenu efikasnost u tretmanu bradavica. Tako je, na primer, beli luk oduvek poznat kao narodni lek za ovaj problem. Sem toga, u preparatima spravljenim na osnovu principa tradicionalne medicine koriste se i ekstrakti kore Betula pendula i Salix alba, rizoma Sanguinaria canadensis, kao i etarsko ulje biljke Thuya occidentalis. Poznata je i upotreba čistog soka, ali i tinkture biljke Chelidonium majus. Keratolitička smola takođe može efikasno otklanjati bradavice.


Mleko od smokve ili sok od smokve se koristio od davnina za uklanjanje bradavica. Naime kad se odlomi list smokve sa drveta ili sam plod, videćete na tom mestu beli sok ili mleko. Sa tim treba mazati bradavicu dva puta dnevno. To treba ponavljati svakodnevno dok se bradavica ne osuši i nestane. Naravno, ovaj način se ne može koristiti za otklanjanje bradavica na svim delovima tela, kao na primer oko očiju i sl. Problem jeste u tome što svako od nas nema drvo smokve u svom dvorištu, ali uklanjanje bradavica smokvinim mlekom uspeva.

4 vrste bradavica
Zavisno od mesta na telu na kome izlaze i populacije koju pogađaju, bradavice se dele u četiri velike grupe.
VERUKE VULGARIS – najčešće izbijaju na rukama, laktovima, kolenima i tabanima. Kada se nađu ispod noktiju, veoma su bolne. Imaju grubu površinu, raznih su boja – žute, svetlosive, smeđe ili sivocrne – veličine od nekoliko milimetara do jednog centimetra.
MLADALAČKE BRADAVICE – javljaju se kod dece i mladih, ravne su i glatke, žutosmeđe, nešto izdignutije iznad površine kože. Vrlo često se nalaze na licu, a najčešće ih ima mnogo jer se lako i brzo prenose i rasejavaju.
FIBROMI – končaste bradavice, uske i dugačke, najčešće izlaze na vratu, licu i očnim kapcima.
KONDILOMI – nastaju kod odraslih osoba delovanjem virusa na analnoj ili genitalnoj sluznici.

slike:minimagazin.info, naturala.hr

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

10.
May
2024
Alternativna medicina
26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina