Alternativna medicina
26.12.2015.

Grčevi – kako pomoći bebi

Stomačni grčevi su “noćna mora” svih roditelja. Iako su (skoro) neizbežni, njihov intenzitet, učestalost i dužina trajanja variraju od bebe do bebe. Pojavljuju se iznenada, bez ikakvog povoda, traju određeno vreme, a zatim nestaju.

Ako u prvim mesecima dete često iznenada bez pravog razloga u više ili manje slično vreme počinje da plače, uzrok mogu biti grčevi, stanje specifično za rano detinjstvo. Ovaj poremećaj, prolazi kada se beba približi četvrtom mesecu života. Ali ni tu nema pravila – neke bebe imaju grčeve još u prodilištu i oni traju sve do šestog meseca.

Niko ne zna uzrok

Pravi uzrok kolika nije do kraja razjašnjen. Moguće je, kažu stručnjaci, da nastaje zbog nezrelosti digestivnog trakta, a nakupljeni vazduh izaziva bol i neprijatnost.

Kako funkcija varenja sazreva, beba postaje tolerantnija. Drugi moguć uzrok je nezrelost bebinog nervnog sistema pa su preosetljive i burno reaguju na obične stimulanse kao što su zvuk, svetlo, promena položaja. Pri kraju dana one su još uznemirenije što rezultira dugim periodom plača. Zabrinutost roditelja može pogoršati stanje, jer bebe osećaju njihov stres, postaju i same nespokojne i sve se završava napadom plača.

Konstantan plač

Glavni simptom grčeva je konstantan plač bez vidljivog razloga u dužem periodu, prodorniji od normalnog, a naročito izražen uveče. Bebe sa kolikama podižu glavu, savijaju kolena prema trbuhu, zacrvene se u licu, prave grimase i ispuštaju gasove. Kolike se pogoršavaju posle hranjenja. Nekada se javljaju u toku hranjenja pa bebe prekidaju obrok. Grčevi uzrokuju i probleme sa uspavljivanjem i dužinom spavanja. Međutim, između tih epizoda, bebe su dobro, dobro jedu, dobro napreduju i ne pokazuju nijedan znak bolesti.

Zašto se javljaju grčevi kod beba?
Pravi uzrok nastanka grčeva se ne zna, ali postoji nekoliko nedokazanih teorija o uzrocima grčeva :

- beba ne podnosi mleko (dojene bebe imaju grčeve kao i bebe na veštačkoj ishrani).
- crevni trakt je nedovoljno razvijen i dešavaju se spazmi (grčenja creva).
- prisutna je privremena hormonska neravnoteža.
- beba halapljio i brzo sisa, naguta se vazduha koji rasteže creva i izaziva nadutost.
- novorođenče ima žestok temperament, hipertonična beba često plače i uznemirena je.
- bebin nervni sistem je preterano osetljiv na spoljni svet i dobija previše stimulacija.

Probajte, možda pomogne!

Čajevi: preporučuju se čajevi koji sadrže ekstrakte kima, komorača i anisa. Najbolje je dati čaj originalno proizveden i upakovan.

Ljuljanje: blago ljuljuškanje može da bude od koristi za bebe koje je pedijatar pregledao i konstatovao da se radi o grčevima.

Prekinite podoj: Stručnjaci preporučuju da prekinete podoj na polovini i da “naterate” bebu da se pošteno ispodriguje. Isto ponovite i na kraju podoja.

Masiranje stomaka: ranije je ova mera bila više primenjivana. Istraživanja su pokazala da je od koristi samo lagano glađenje stomaka, ali ne i intenzivnija masaža.

Položaj: držite bebu uspravno ili na stomaku. 

Colikind umiruje:

   • bol u  bebinom stomačiću
   • grčeve
   • nadutost i tvrd stomak

Kapi treba uzimati pola sata pre ili posle jela. Kod beba kapi se mogu rastvoriti u malo vode.
2-3 meseca u kontinuitetu ili periodična upotreba do olakšanja

Detalje o proizvodu možete videti OVDE. 

foto: Tim Bish Unsplash.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno