Preporuka ajurvede za letnju ishranu
Koja je hrana najbolja za leto? Možemo li da učinimo nešto da se leti osećamo bolje i lakše podnosimo vrućine? Ajurveda daje savet o letnjoj ishrani i objašnjava šta se događa s našim telom tokom ovog godišnjeg doba.
Godišnja doba i te kako utiču na osetljivu ravnotežu unutar našeg organizma. Taj uticaj možemo ublažiti promenom životnih navika i ishrane. Leti Sunce punom snagom sija na zemlju, isparava nakupljenu vlagu i stvara obilje toplote koja nas isušuje. Tokom leta dominira pitta doša. Reč pitta potiče od sanskritske reči tap, što znači stvaranje toplote. Pittu karakteriše toplota, energija, svetlo i promena.
Zanimljivo je da bez obzira na to što se pita povezuje sa snažnim varenjem letnja vrućina zapravo suzbija agni, našu digestivnu vatru. Ajurvedski lekari upoređuju to s vrućom vodom koja gasi vatru na isti način kao i hladna. Zbog toga je leti najbolje jesti laganu hranu.
Najbolja hrana za vruće letnje dane
Leti birajte slatku, vlažnu, hladnu i tekuću hranu, poput mlečnih napitaka, pirinča, voća i tofua. Sok od aloe vere je odličan biljni tonik za leto koji pomaže jetri i hladi organizam.
Budite umereni s alkoholom. Alkohol u letnjim vrućinama može snažno pojačati pitu.
Na isti način može delovati previše začinjena, ljuta, vruća, paprena, kisela, masna i slana hrana. I ona će jako uznemiriti vašu pita došu.
Makrobiotika takođe govori da u ovo godišnje doba treba jesti laganiju hranu.
Preporučuje se da jedemo sezonsko voće i povrće koje raste u našim krajevima, pijemo vodu i jedemo ohlađenu salatu od voća i povrća.
Namirnice koje imaju prednost
Slatko voće – jabuke, marelice, smokve, trešnje, grožđe, lubenice, dinje, šljive
Slatko i gorko povrće – tikvice, špargla, paprike, mlad kukuruz, krastavci, klice
Žitarice – ječam, beli pirinač, proizvodi od integralne pšenice
Pasuljaste biljke - treba ih povremeno jesti zbog njihove vlažne prirode
Proizvodi od soje – tofu, sojino mleko
Semenke bundeve, suncokreta
Domaći mlečni proizvodi – sveži sir, kravlje mleko, kozje mleko
Začini – sveži bosiljak, korijander, kumin, kopar, komorač, nana, šafran
Ulja (umereno) – maslinovo, suncokretovo
Piće – voda, sveži voćni sokovi od slatkog voća, sokovi od povrća (slatkog i gorkog)
Ohlađeni mlečni napici i proceđene supe od povrća
Biljni ohlađeni čajevi – od kamilice, komorača, hibiskusa, koprive, nane
Namirnice koje je najbolje izbegavati jer zagrevaju
Kiselo voće – kisele jabuke, nedozrelo (kiselo) voće, ribizle, višnje, zeleno grožđe, limun
Povrće – cveklu, šargarepu, paradajz, beli luk, masline, kelerabu, sirovi luk, ljute papričice
Žitarice – kukuruz, heljdu, raž, proso, zob
Bademe, brazilske oraščiće, indijske oraščiće, orah, kikiriki
Susamove semenke
Bosiljak, lovor, klinčić, đumbir, mažuran, origano, crvenu papriku, ruzmarin, žalfiju
Tvrdi sir, feta sir, kiselu pavlaku, jogurt (možete ga piti samo razređenog vodom 1:1)
Alkoholna pića, gazirana pića, kafu, čaj, kisele voćne sokove
Biljne čajeve od žalfije, đumbira i cimeta
Kako može izgledati vaš dnevni letnji meni
Pre doručka: žitne pahuljice sa sojinim ili domaćim kravljim mlekom
Doručak: voćna salata
Ručak: pšenični krekeri, namaz od povrća i mešana salata od povrća
Užina: biljni čaj
Večera: kuvani pirinač, pire od povrća
Desert: puding od vanile ili pšenični griz kuvan s voćem (ohlađen)
Piće: prirodni voćni sok razređen jednakom količinom vode
Kada sredinom i krajem leta počnu pljuskovi i poveća se vlažnost vazduha, to je vreme kada se mogu poremetiti i vata i kapha doše. To će od nas tražiti da se pozabavimo i njima. Kako smiriti sve tri doše u isto vreme? Svojoj ishrani dodajte ječam, proizvode od integralne pšenice i pirinča, bogate čorbe od povrća. Kao zaslađivač umesto šećera, tamo gde to odgovara, koristite med.
slike:zdravica.com, healthylifejournal.org,partyprintables.com.eu