Alternativna medicina
14.02.2015.

Kada će vašoj bebi stići prvi zubići?

Većini beba prvi zubić izbije između 5. i 8. meseca, ali to nije pravilo. Neka deca se rode s jednim zubićem u vilici, dok drugima zubi počinju da rastu tek posle godinu dana

Iščekivanje prvih zubića uvek je velika radost za roditelje . Ali, iako postoje okvirna pravila kojim redosledom će nicati , budite spremni na iznenađenja jer je to individualno za svakog mališana.

Prvi zubić obično nikne između 5. i 8. meseca detetovog života . Međutim , katkad zubić zna iznenaditi i nešto ranije u 4. mesecu ili pak mnogo kasnije s navršenom prvom godinom života . Razloga za zabrinutost u oba slučaja nema sve dok dete fizički i psihički normalno napreduje, veselo je i živahno.

Kao i kod prvog zubića, ni nicanje ostalih zubića nećemo uvek moći tačno predvideti. Tu nas takođe očekuju iznenađenja koja su uslovljena evolutivnim razvojem, ali i genetskim nasleđem.

- Propratne tegobe nicanja mlečnih zuba razlikuju se od deteta do deteta: neka deca ih gotovo i ne primećuju dok druga tada nemaju apetit, obrazi su im crveni i hrapavi, plačljiva su i razdražljiva , loše spavaju, guraju sve što im dođe pod ruku u usta, rado žvaću i vlastite šačice i pojačano pljuvačke. Neke bebe uz sve navedeno dobiju i proliv , pelenski osip , osip po celom telu, laganu temperaturu i kijavicu - propratne pojave oslabljenog imuniteta u tom periodu.

Kod većine dece ipak postoji određeni redosled kojim će se zubići pojavljivati:

1. Prve se najčešće pojavljuju donje jedinice
2. Iza njih stižu gornje jedinice
3. Gornjim jedinicama pridružuju se gornje dvojke
4. Do kraja prve godine izrastu i donje dvojke
5. Oko prvog rođendana dete ima osam zubića - 4 gornja i četiri donja
6. Sledeći obično prvo naraste kutnjak i time ostavi rupicu na mestu gde bi trebao doći očnjak
7. Oko drugog rođendana pa do trećeg vašem detetu će narasti sve 20 mlečnih zubića 6-8 meseci 7-9 meseci 8-10 meseci

Kako da pomognete detetu?

Nekoliko jednostavnih sredstava pomoći će vam da mu ovaj period učinite podnošljivijim

- Pri izbijanju prvih zubića pomažu anestetički gelovi ili masti, koje ćete detetu blago utrljati u desni, na mestu na kome zub pokušava da izbije.
- Da bi ste desni i vilicu rashladili, i na taj način bebi doneli olakšanje, možete da joj kupite grickalicu koja se rashlađuje u frižideru. Žvakanje hladnog i tvrdog predmeta smiruje napetost i nervozu.
- Ako nemate grickalicu, poslužiće i ohlađena kašika
- Izvesno olakšanje donosi i ako bebi masirate vrhove prstića, jer tu leže refleksne zone za bol u zubima.
- Bebi ćete pomoći i ako joj uz obraz prislonite hladan peškirić, ili joj date da jede neko hladno voće ili povrće. Ponekad pomaže i korica hleba, ili kuvani đevrek, koje beba može duže da žvaće. Pritom, međutim, ne smete dete da ispuštate iz vida, da se ne bi udavilo komadom hleba ili voća!!!

Prirodan lek

Čaj od žalfije, ili od kamilice ublažavaju bol i sprečavaju upalu prilikom rasta zubića. Tinkturu ovih biljaka možete detetu utrljatiu desni štapićem s vatom, ili čistim prstom.

Predupredite karijes

Ne bi bilo loše da što ranije zainteresujete dete za pranje zuba i pokažete mu kako se to radi. Mlečnim zubićima je potrebna posebna nega i što više budete vodili računa o higijeni, to će vaše dete kasnije imati manje problema zbog loših zuba. Pri tom je veoma važno da budete pažljivi. Ako nisu izbili svi zubići, pazite na desni u okolini. Prve zubiće slobodno perite štapićima s vatom, ali čim ih bude više, nabavite prvu četkicu za bebe.

Ako vašu bebu jako muči nicanje zubića a uobičajeni pristup sa žvakalicama i cuculama ne pomaže, trebali biste pokušati s homeopatijom.

Dentokind je kompleksni homeopatski lek namenjen za olašanje tegoba otežanog nicanja zuba.Odabrane komponente prirodnog, biljnog i mineralnog sastava, pomažu u lakšem izbijanju prvih zuba kod dece. 

• Upaljene i crevene desni
• Povišena temperatura
• Nervoza, iritiranost i nesanica zbog bola u desnima
• Dijareja
• Bol u uhu

Više informacija o proizvodu možete pronaći OVDE.

foto: daniel-thomas unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno