Trudnoća
23.11.2022.

Ovo je neophodno da znate ako planirate da koristite pojas za trudnice i steznik za porodilje

Od davnina žene nose različite vrste steznika, neke iz medicinskih, a neke iz estetskih razloga, no kada su trudnoća i period nakon porođaja u pitanju postoje posebni steznici napravljeni od kompresivnih materijala, koji prijaju telu i uglavnom imaju medicinski značaj.

Kada je opravdano nositi pojas za trudnice


Nije svakoj trudnici neophodan pojas, ali one,koje su sitnije građe a nose krupnu bebu ili blizance itekako može da pomogne. Isto važi i za trudnice sa prekomernom težinom. U svim ovim slučajevima žena ima problem sa težinom koju nosi, pa pojas sprečava dodatno opterećenje koje nejaki mišići treba da nose. 
Često se preporučuje i starijim trudnicama, kao i onima sa rizičnom trudnoćom i mamama koje inače imaju problema sa leđima.
U slučaju kada trudnica nosi nisko bebu, kako ne bi došlo do prevremenog porođaja preporučuje se pojas za trudnice
U prva dva trimestra trudnoće uglavnom ne postoje indikacije za njihovim korišćenjem, ali poslednji trimester zna da bude naporan za buduću mamu, bez obzira da li je i pre trudnoće imala bilo kakve tegobe, pa lekari mogu da preporuče korišćenje pojasa.

Pojas za trudnice ima preventivnu, medicinsku i psihološku funkciju


Pri kraju trudnoće, tačnije u poslednja dva meseca beba dobija najviše na kilaži što dodatno opterećuje mamu. Neke bebe su poprilično aktivne pa svaki njihov udarac može biti bolan, a takođe i da pristiska određene nerve, što mami stvara nelagodnost. Iako je to uobičajena pojava, zna da bude neprijatna, a u isto vreme i da stvori psihički nemir i brigu. Kako se to pojasom može ublažiti, preporuka je za njihovo nošenje.

Pojas za trudnice da, ali bez preterivanja u vremenu nošenja


Brojne su prednosti nošenja pojasa za trudnice, a pre svega njegova potpora stomaku i obezbedjivanje nesmetanog rasta materice, kao i lakoće pokreta prilikom fizičke aktivnosti. No, savet je da se bez preporuke lekara isti ne koristi jer u slučaju preterivanja može imati i negativne efekte, poput slabljenja mišića stomaka i ledja, negativnog uticaja na rast materice. Nekim trudnicama mogu da izazovu nelagodnost, gorušicu i probleme sa disanjem. Ovo su retke, ali moguće pojave, i zato je konsultacija sa lekarom neophodna pre odluke da se isti koristi.
 

Birajte pojas za trudnice sa čičak trakom


Stručnjaci smatraju da 70% trudnica oseća bol u leđima u poslednjem trimestru pa neretko preporučuju nošenje pojasa. Postoji modeli sa trakama i oni sa čičak trakom. I jedan i drugi se prilagođavaju veličini stomaka ali je model sa čičak trakom jednostavniji za upotrebu. Naravno, treba izabrati proverene modele od kvalitetnih materijala, koji omogućuju slobodu pokreta i u isto vreme smanjuju bol u leđima.

Steznik za porodilje često se bira iz estetskih razloga


Nakon porođaja telo doživljava različite promene. I dalje je prisutan višak hormona, a u isto vreme i grudi rastu usled nadolaženja mleka. Materica počinje da se skuplja. Iako mama izgubi nakon porođaja određeni broj kilograma, često i dalje izgleda poput trudnice, sve dok se i stomak, obično nakon par meseci, ne vrati na staro. Ovaj estetski momenat često bude razlog nošenja steznika za porodilje, no on ima i efektno medicinsko dejstvo.

Steznik za porodilje i carski rez

U slučaju carskog reza, pojasevi su veoma značajni jer pomažu oporavak i u isto vreme smanjuju bol prilikom zarastanja rane, pokazuju studije.
No, i nakon vaginalnog porođaja, prednosti nošenja postporođajnih steznika su velike. U prvim danima veoma prija jer pomaže da se kičma odmara i pravilno drži, kao i da se organi, materica i mišići vrate u svoj položaj. Zahvaljujući stezniku porodilje se osećaju i pokretljivije, a u slučaju carskog reza i sigurnije. 
Sedenje i ustajanja, kao i kijanje i kašljenje manje su neprijatni uz steznik, koji smanjuje i mogućnost otvaranja rane. U isto vreme pospešuje cirkulaciju i umanjuje konstipaciju i nastanak ugrušaka.

Kada se nosi steznik za porodilje?


Steznik porodilje mogu početi da nose odmah po izlasku iz porodilišta, a obično do 60 dana nakon porođaja. 
Da bi bio kvalitetan, mora biti napravljen od elastičnog kompresionog materijala. Idealno je da bude mekan, a u isto vreme i postojan, da zadržava oblik i kompresiju nakon duže upotrebe. Od istog materijala na tržištu se mogu naći i brusevi za dojilje, idealno je da zadržavaju vlažnost i imaju antibakterijsko dejstvo.

Ponovo ravan stomak uz pomoć steznika?


Nije sve u stezniku, nešto je i u genetici. 
Ako je porodilja pre trudnoće imala ravan stomak, uz adekvatnu ishranu, vežbe i nošenje steznika može za svega par meseci povratiti izgled. No, nakon porođaja mama ne treba da se opterećuje izgledom već da uživa u svojoj bebi i sebi zada realan cilj. Upornošću, osmehom i dobrom voljom isti će lako i postići.

foto: freepik-racool-studio, shapeskin.rs,

Izvor:

https://srchealth.com/blogs/news/the-good-the-bad-and-the-ugly-of-belly-belts-maternity-belts-and-pregnancy-belts
 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Kompresivni grudnjak BC02
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.300,00 RSD
Veličina
S
M
L
XL
2XL
Sačuvano u omiljne
Steznik za porodilje VM01
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.000,00 RSD
Veličina
S
M
L
XL
2XL
Sačuvano u omiljne
Steznik za porodilje PP01-U
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.000,00 RSD
Veličina
1
2
Sačuvano u omiljne
Kompresivni steznik sa tregerima – TA
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.900,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno