Dojenje
27.07.2022.

Dojenje je uvek u modi

Ako po ovim tropskim temperaturama brojite dane do porođaja, nije vam lako. Znamo da ste u velikim pripremama da sve bude savršeno za novog člana porodice, pogotovo ako je prvenče, koje će od vas da napravi roditelje, brižne, posvećene, baš onakve kakve vaše dete zaslužuje.
Znamo da ste predane majke, koje su se odlučile na mnoge značajne korake, a jedno od njih je i dojenje.
Možda bi neke bake rekle, pa kakva priprema je potrebna za to? Ima tu i istine, priroda je sve to savršeno uredila, no, ume da se život zakomplikuje, a mi to ne želimo da dozvolimo da se baš vama desi.
Imamo dva savršena rešenja, jedno je radionica dojenja, koje redovno održavamo, a drugo, ako zatreba, pumpica za dojenje. Kakav ona spas može biti majkama, znaju samo one koje su sa osmehom na licu istu i koristile i svom čedu obezbedile ono najvažnije, prirodnu ishranu.

 



Uspostavite dojenje bez muke


Sigurno je jedno, da ćete prvih dana po izlasku iz porodilišta učiti kako da postavite bebu na grudi, kako da joj omogućite da bude sita i zadovoljna, kako da uspostavite ritam. I da je sve idealno, verovatno je i da ćete imati malih poteškoća u početku. Ako znate da je sve to očekivano, da ne treba da budete pod tenzijom vodite se onom krilaticom “Nije lako, ‘al polako!” Važno je da se pripremite, da imate podršku u kući i da budete smirene. Majčino mleko je najbolje što vaše dete može da dobije u prvim danima života, pa se time i rukovodite kada pomislite da odustanete. Imale ste mnogo puta u životu tešku situaciju, pa ste prebrodile, baš kao što ćete i ovu, ako vam se tako zadesi. Uglavnom sve ide svojim tokom, a ako zaškripi, beba bude nejaka prvih dana ili ste rodili blizance, onda se potpomognite proverenim pomagalima, veštačkim bradavicama i pumpicom za dojenje. Njihova pomoć je često neizbežna, a u isto vreme dragocena i višestruka. Pomažu mami da isprazni dojke i bebi da lakše dođe do dragocene tečnosti.


Dojenje je spas za bebu i majku u vreme tropskih vrućina


Ovih dana temperature su tropske, pa je dojenje spas i za majku i za bebu. Mamino mleko u grudima ne može da se pokvari, a onim najmlađim bebama nije potrebna dodatna tečnost, ako su isključivo dojene, te je milina biti na svakom mestu, pored bazena, uz reku, na planini. Iskusna mama će imati uvek pomoćnu opremu da bi njoj bilo udobnije, jer usled duge šetnje po šumskim stazama, mleko može da nadođe, pa će i tuferi biti od pomoći, ako je bebu opio planinski vazduh ili debeo hlad na nekoj plaži. Uveče ni jedan izlazak neće biti propušten jer je mama uvek spremna, a beba sita i zadovoljna.

Mama, koja doji spremna je za duga putovanja sa bebom


Ako ste osoba, koja voli da putuje, dojenje će vam olakšati svaki odlazak na željenu destinaciju, čak iako putovanje traje satima. Beba ga neće ni osetiti jer će biti bezbrižna, naročito, ako joj prija vožnja. I vama će put biti olakšan jer iako se dete uznemiri, tu ste da ga dojkom smirite. Kažu da dojenje nije samo hrana, već svaki kontakt majke i bebe, njihova posebna veza, koja omogućava da beba oseti sigurnost i ljubav, a majka spokoj.

Dojenje na javnom mestu je poželjno


Retko ćete naleteti na ljutite poglede ljudi oko sebe, čak iako ste u prepunom kafiću, nekoj bašti ili pokraj bazena, mada je idealno da se izdvojite sa svojom bebom da bi ona imala mir. To svakako nije neophodno. Scena kada majka doji bebu izaziva nežnu i lepu emociju svih u neposrednoj blizini iste, a retke su situacije da zbog toga budete osuđeni od okoline. Niko ne može da garantuje da nekome neće prijati, ali čak i ako se to desi, znajte da je vaš cilj da nahranite bebu iznad svih njih pa na to nemojte obraćati pažnju.

Mama, koja doji može da se odvaja od bebe


Nakon rođenja idealno je da majka bude uvek uz bebu, ali kako vreme odmiče na kratak vremenski period i mogu da se odvoje. Izmazivanjem mleka i skladištenjem u posebne posudice beba će i dalje biti sita, a majka bezbrižna. Nekada je ručno teško se izmazati, pa su pumpice za dojenje najveći saveznik, ne samo u prvim danima po izlasku iz porodilišta, već tokom celog perioda dojenja. Čak i kada majka se vrati na posao, njeno mleko biće dostupno bebi zahvaljujući njima. Pored frižidera, mleko se može čuvati i u zamrzivaču tako da ako se stvori višak, nikako ga ne treba bacati, već skladištiti jer je ono i posle par meseci upotrebljivo.

Uz mobilne telefone u prilici smo da dnevno napravimo veliki broj fotografija. Neke mame će to iskoristiti i redovno svoje najbliže obradovati po kojom fotografijom, druge će te iste fotografije postavljati na društvene mreže. Sve to je moderno, baš kao i dojenje, koje nikad ne izlazi iz mode. Lepa činjenica je da je kod nas trenutno i te kako aktuelno i da statistika beleži porast broja dojenih beba. Verujemo da su radionice i festivali, koje mi organizujemo već šest godina, jedan od razloga. 
Ovih dana pripremamo se za još jedno druženje, a na njemu ćemo da izdeklamujemo celu azbuku dojenja. Nemojte je propustiti. Mesta za dolazak uživo na Rosa radionicu podrške dojenju u Ada Mall su popunjena, ali još uvek možete da se prijavite da događaj pratite podjednako dobro online. Link za prijavu OVDE.

foto:kidsland.rs
 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Uđite u novu eru izmazanja uz savršeno uravnoteženu usisa i stimulacije bradavic...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
22.799,00 RSD
24.999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno