Roditeljstvo
16.08.2023.

Letnja zabava: Sedam aktivnosti na otvorenom za celu porodicu

Leto je u punom jeku, pa je važno decu animirati i omogućiti im da provedu kvalitetno vreme. Mališani su puni energije pa će im igranje na otvorenom dobro doći i za zabavu ali i komplatan rast i razvoj. Prema mnogim istraživanjima, vreme provedeno napolju može dovesti do boljeg mentalnog i fizičkog zdravlja, poboljšanja sna i kognitivnih i socijalno-emocionalnih sposobnosti kod malu decu. Pored toga, davanje prioriteta igrama na otvorenom pomaže u ograničavanju vremena ispred ekrana.

Sa dužim, toplijim danima, cela porodica može da se zabavlja zajedno na otvorenom. Postoje mnoge aktivnosti koje razvijaju čula i podržavaju razvoj jezika i fine i krupne motoričke sposobnosti. Jednostavne stvari kao što su uživanje u prizorima, zvukovima i mirisima prirode, trčkaranje okolo mogu biti dovoljne da zaokupe dečiju pažnju. No, ako biste radije da zanimljivije provedete vreme, evo sedam aktivnosti u kojima možete uživati na letnjem suncu: •    

Rahladite se vodom

Voda je odlična za senzornu igru. Razbijate vodene balone ili koristite prskalicu da biste se zabavili dok se hladite. Ako imate baštu, pored creva, napunite i posudicu vodom da dete samo zaliva biljke. Ovo može da bude svakodnevna aktivnost.

Crtajte akvarel kredom za trotoare.

Kreda u boji uvek je zabavna i nudi mnoge mogućnosti. Neka vaša deca crtaju kredom, a zatim im dajte kantu vode i četkicu da slikaju preko svojih crteža. Takođe mogu umočiti kredu direktno u vodu i crtati mokrom kredom. Pitajte ih o razlikama između crtanja mokrom i suvom kredom.

Igrajte se blatom

Napravite pitu od blata. Deca vole da se prljaju. Zabavite se mešanjem vode i zemlje(peska) da biste napravili pite od blata. 

Napravite remek-delo

Koristeći boje za lice i papir, podstaknite svoju decu da koriste svoja stopala i ruke za stvaranje umetničkih dela. Neka njihova kreativnost zablista. Čišćenje je lako i brzo ako se poprskate crevom.

Idite u šetnju

Dok hodate, razgovarajte sa svojom decom o onome što vide. Deca uče posmatrajući i doživljavajući nove stvari, pa ih podstaknite da beru i mirišu cveće, lišće, kamenje i štapiće. Opisujući predmete, pomoći ćete im da izgrade i jezičke veštine.

       
Igrajte se balonima od sapunice

Mehurići su zabavni i za decu i za odrasle. Umesto da kupujete mehuriće, neka vaša deca pomognu da naprave svoje sa malo tople vode, šećera i sapuna za suđe. Nakvasite ruke svoje dece i duvajte mehuriće na njihove dlanove. Svideće im se kada mehurići ne pucaju.

Sprovedite naučni eksperiment

Stavite kockice leda na zemlju i gledajte kako se tope. Pitajte svoju decu šta im se dogodilo. Ili stavite sladoled u zatvorenu plastičnu kesu i neka se vaša deca igraju s njim dok se ne otopi. Ne zaboravite da razgovarate o tome šta se dešava i ponovite aktivnosti nekoliko puta. Ponavljanje podržava učenje i prepoznavanje novih objekata.

Bez obzira gde se nalazite ovog leta, unesite novine u svakodnevicu. Srećom, gore navedene aktivnosti zahtevaju minimalno planiranje i zalihe, što omogućava korišćenje brojnih prednosti koje igra na otvorenom može da ponudi. 

 

 

Foto:katie-rainbow-unsplash,rustu-bozkus-pixabay,daniela-dimitrova-pixabay

Izvor:https://www.firsttimeparentmagazine.com

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Kuhinje i pribor TS-230-PL
Guralica TS-230 Svetlo Plava
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.000,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Kuhinje i pribor 034967,ba
Čaj set u koferu 034967
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.599,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Drevna kuhinja Noble Viga, 50223
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
14.849,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Kuhinja Barbie, mega  04/2101
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.499,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi